Antwerpen geconfronteerd met ‘schijnhomo’s’

Even homo zijn om asiel te kunnen aanvragen

Even homo zijn om asiel te kunnen aanvragen

Archiefbeeld Foto: Dick Demey

Antwerpen -

Ze worden erkend als vluchteling wegens hun homoseksualiteit. Maar eens hun aanvraag is goedgekeurd, willen ze plots trouwen met een vrouw. De voorbije zes maanden werd Antwerpen al zo’n vijftien keer geconfronteerd met ‘schijnhomo’s’. “Het blijft natuurlijk erg moeilijk om je geaardheid te bewijzen.”

“Het gaat om mannen die hier asiel aanvragen omdat ze in hun thuisland vervolging riskeren door hun seksuele geaardheid. Als de erkenning op zak is, volgt snel de vraag om met een vrouw – vaak uit het land van herkomst – te kunnen trouwen”, zegt Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA), die verantwoordelijk is voor de burgerlijke stand. “Ik kan dat niet anders interpreteren dan dat er bij de asielaanvraag een valse verklaring werd afgelegd, dat het een schijnhuwelijk is, of dat beide elementen meespelen. De afgelopen zes maanden werd ik er al een vijftiental keer mee geconfronteerd.”

Omdat een huwelijk met een erkende vluchteling interessant is voor de partner, wordt zo’n aanvraag automatisch onderzocht door de stedelijke cel Schijnhuwelijken. Die kan de asielaanvraag bekijken. Bij genoeg aanwijzingen van fraude wordt het huwelijk afgewezen.

Cordy wil zijn collega’s in andere districten en gemeenten waarschuwen voor het fenomeen. “Op federaal niveau moet worden onderzocht of die praktijken binnen een georganiseerd circuit van schijnhuwelijken zitten. Ik denk dat het zeer moeilijk is om de leugen bij de erkenningsaanvraag al te doorprikken. Dat is ook niet mijn opzet, want ik vrees dat veel mensen die hun land écht om die reden ontvluchten, dan het slachtoffer worden.”

En dat vreest ook Marcia Poelman van Çavaria Antwerpen. “Het blijft heel moeilijk om je geaardheid te bewijzen. Vergeet niet dat veel mensen trauma’s hebben. En dan kom je in België en moet je aan een wildvreemde heel intieme zaken gaan vertellen. Dat is niet evident. Wij pleiten ervoor om ervan uit te gaan dat mensen de waarheid spreken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees