Grieks parlement keurt kerstcadeau voor gepensioneerden goed

Grieks parlement keurt kerstcadeau voor gepensioneerden goed

Foto: REUTERS

Het Griekse parlement in Athene heeft donderdag een maatregel goedgekeurd om arme Griekse gepensioneerden een kerstbonus van de overheid te geven. De maatregel roept weerstand op bij de internationale kredietverleners.

Het geschenk aan de gepensioneerden in combinatie met de verderzetting van de btw-verlaging voor de Griekse eilanden zorgt voor spanningen met de internationale schuldeisers, die Griekenland met een lening van 86 miljard euro overeind hielden.

De Griekse regering onder leiding van premier Tsipras, die wordt geplaagd door stakingen tegen de besparingsmaatregelen, beloofde vorige week dat ze 617 miljoen euro onder 1,6 miljoen gepensioneerden zou verdelen. Het geld is afkomstig van een begrotingsoverschot.

Tsipras beloofde ook dat het btw-tarief voor de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee 16 procent zal blijven, zolang de bewoners te lijden hebben onder de vluchtelingencrisis. Bij de laatste financiële reddingsoperatie in mei beloofde de Griekse regering nog om het btw-tarief te verhogen naar 24 procent.

“Grieken behandelen met waardigheid”

In een reactie op Tsipras’ plannen zei een woordvoerder van het Europese steunfonds (ESM) woensdag dat de internationale kredietverleners eerst de impact van de aangekondigde betalingen moeten analyseren. Pas dan kan verdergegaan worden met de maatregelen om de Griekse schulden op korte termijn te verlichten. De ministers van Financiën van de eurolanden keurden die maatregelen vorige week goed.

De Franse president Hollande sprak zich donderdag uit tegen het idee om de Grieken te straffen door de maatregelen op te schorten. “Het is uit den boze dat er nog meer inspanningen gevraagd worden van Griekenland. Ik wil dat de Grieken behandeld worden met waardigheid, dat ze in de eurozone blijven en dat we eindelijk een oplossing vinden voor de Griekse schuld.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees