Overheid waarschuwt

Burger King, Red Bull, Lego, Snapchat: deze xtc-pillen kunnen levensgevaarlijk zijn

Burger King, Red Bull, Lego, Snapchat: deze xtc-pillen kunnen levensgevaarlijk zijn

Belgian Early Warning System

Burger King, Red Bull, North Face en Lego. Allemaal bekende merken, maar het zijn ook logo’s op levensgevaarlijke xtc-pilletje. Levensgevaarlijk, omdat de pillen een erg grote dosis MDMA bevatten, de actieve stof in een xtc-pil. De overheid stuurt een officiële waarschuwing uit voor wie die pillen zou nemen.

De drugswaakhond van de overheid, officieel het Belgian Early Warning System van het Instituut voor Volksgezondheid, waarschuwt voor elf erg gevaarlijke soorten xtc.

De overheid heeft een dertigtal xtc-pillen die in ons land frequent opduiken, laten analyseren door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminaliteit (NICC). De onderzoekers testten de pillen op de aanwezigheid van hoofdbestanddeel MDMA. Het gaat om pilletjes met namen als Red Bull, Nespresso, Wifi, Vodafone en Burger King. Merken die bij jongeren als belletjes in de oren klinken. De pillen dragen ook allemaal het logo dat bij de merknamen hoort.

Het resultaat van het onderzoek is verbijsterend. “Bij elf soorten werd een MDMA-gehalte gemeten van meer dan 200 mg”, zegt dokter Peter Blanckaert, coördinator van het Belgian Early Warning System on Drugs.

“Het betreft hier de pillen die verkocht worden onder de volgende namen: T-Shirt, Burger King, KPN,Ace, Red Bull (2 soorten), Snapchat, North Face, Aston Martin, Lego en Nespresso/Cost. Wij raden uiteraard het gebruik van alle xtc- of andere pillen af. Maar xtc met meer dan 200 mg MDMA beschouwen we als levensbedreigend. Alles hangt af van geslacht en gewicht van de gebruiker. Maar algemeen genomen mag je zeggen dat een vrouw van 60 kilogram die een xtc--pil neemt met 200 mg MDMA of meer, haar leven riskeert. Het grote probleem is dat gebruikers niet weten natuurlijk hoe sterk de pil is die ze slikken.”

Burger King, Red Bull, Lego, Snapchat: deze xtc-pillen kunnen levensgevaarlijk zijn
De Tomorrowland-pil bevat tussern de 150 en 200 mg MDMA Belgian Early Warning System

De andere geanalyseerde pillen met klinkende namen als Wifi, Tom Tom, Tomorrowland of Tag Heuer, bevatten een MDMA-gehalte van 150 tot 200 mg, ook een erg hoge dosis.

“Die zijn ook gevaarlijk, zeker als men er op een avond meer dan ééntje neemt. Hoeveel MDMA er in elk onderzocht pilletje afzonderlijk zit, geven we niet vrij. Om jongeren niet op ideeën te brengen of aan te zetten tot experimenteren”, zegt dokter Blanckaert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees