WB NAMEN. Nieuwenhuis zegeviert bij beloften, Pidcock heerst bij junioren

WB NAMEN. Nieuwenhuis zegeviert bij beloften, Pidcock heerst bij junioren

Foto: BELGA

Thomas Pidcock heeft zondag de Wereldbekermanche veldrijden voor junioren in Namen op zijn palmares gebracht. De Europese kampioen toonde zich heer en meester aan de Citadel en reed de tegenstand op bijna een minuut. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door de Fransman Antoine Benoist, voor zijn landgenoot Maxime Bonsergent. Toon Vandebosch neemt de leidersplaats in de Wereldbeker over van Yentl Bekaert, die pech kende.

Pidcock toonde al meteen bij de start dat hij over goede benen beschikte, raapte snelle starter Ivan Feijoo Alberte op, en liet zijn collega’s al halfweg de eerste ronde achter zich. Ronde na ronde bouwde de Brit zijn voorsprong verder uit.

Achter hem werd een groep gevormd met de Fransen Maxime Bonsergent, Antoine Benoist, de Spanjaarden Felippo Fontana en Ivan Feijoo Alberte, de Nederlander Thymen Arensman en onze landgenoten Toon Vandebosch en Yentl Bekaert, leider in de Wereldbeker.

Pech was evenwel zijn deel, want Bekaert viel en stond een tijdlang aan de kant. Hij zou uiteindelijk als negentiende finishen en zijn riante bonus in het klassement zien wegvallen.

Vooraan liep de voorsprong van Pidcock zelfs even uit tot anderhalve minuut, maar op het eind nam hij gas terug. Hij finishte uiteindelijk met 50 seconden voorsprong, een wheelie zette zijn zege kracht bij. Vandebosch werd zesde en is de nieuwe leider met 115 punten, hij telt er drie meer dan Bekaert. Pidcock is derde met 105 punten.

Joris Nieuwenhuis wint bij beloften

Joris Nieuwenhuis won de wereldbeker veldrijden bij de beloften. De Nederlander haalde het voor Europees kampioen Quinten Hermans en Belgisch kampioen Thijs Aerts. Nieuwenhuis bouwt zijn voorsprong in het WB-klassement verder uit.

Op en rond de Citadel van Namen toonde Nieuwenhuis zich al meteen de sterkste op de technische stukken en slaagde hij erin om een kloofje te slaan met de anderen, mede ook door een valpartij bij de start met Gioele Bertolini. Ook daarna werd de wedstrijd gekleurd door heel wat schuivers, onder meer Eli Iserbyt kwam ten val, net zoals Thijs Aerts en Adam Toupalik.

Vooraan stak Nieuwenhuis er met kop en schouders bovenuit, de strijd om de tweede plaats kende meer spanning met een achtervolgend groepje: Toupalik, Russo, en onze landgenoten Aerts, Iserbyt en Hermans.

De Europese kampioen naderde nog tot op 35 seconden van Nieuwenhuis, maar kreeg af te rekenen met een lekke band en zag de achterstand weer oplopen. Uiteindelijk zou hij als tweede eindigen, voor Thijs Aerts.

Voor Nieuwenhuis is het zijn tweede overwinning dit seizoen in de Wereldbeker. Eerder won hij ook al in Zeven en werd hij tweede in Valkenburg. Hij telt nu 170 punten, 30 meer dan Quinten Hermans en 46 meer dan Gioele Bertolini.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.