Polemiek over “verboden” kerstfeest op Duitse school in Turkije

Polemiek over “verboden” kerstfeest op Duitse school in Turkije

Istanboel Lisesi. Foto: Google Street View

In Duitsland is een polemiek ontstaan over een verondersteld verbod op kerstfestiviteiten in een tweetalige Duits-Turkse school in Istanboel. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft zondag zijn beklag gemaakt over de school, die ontkent dat er een verbod in voege is.

“We begrijpen de verrassende beslissing van de directie van Istanboel Lisesi niet”, zo stelde Steinmeier in een mededeling. “Het is zeer jammer dat de goede traditie van interculturele uitwisselingen in de aanloop naar Kerstmis is opgeschort”, aldus de buitenlandminister, die de zaak heeft aangesneden bij de “Turkse partners”.

Istanboel Lisesis is een openbare Turks-Duitse school die deels gefinancierd wordt door de Duitse regering. De directie ontkent dat er sprake is van een verbod of een beteugeling van kerstfestiviteiten. Volgens de directie zijn het Duitse leraars die een kerstconcert zonder enige uitleg hebben geannuleerd. Een volksvertegenwoordiger van de Turkse regeringspartij AKP, Mustafa Yeneroglu, laakte “dit soort foute informatie”. Dat “helpt de Duits-Turkse relaties niet”, aldus Yeneroglu.

Het veronderstelde verbod waarover de Duitse pers schreef, ontlokte een hevige polemiek in het land. Voor secretaris-general Andreas Scheuer van de CSU, de Beierse zusterpartij van de conservatieve CDU van bondskanselier Angela Merkel, leverde het incident “nieuw bewijs dat het Turkije van Erdogan alle bruggen met Europa aan het verbranden is”.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees