Oppositie haalt uit naar minister Jambon

“Strafbare fout om Bart De Wever toe te laten op vergadering”

“Strafbare fout om Bart De Wever toe te laten op vergadering”

Foto: Photo News

Volgens oppositiepartij PS heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een strafbaar feit gepleegd door N-VA-voorzitter Bart De Wever toe te laten op een crisisvergadering met de politietop.

Het gaat om een vergaderingop het kabinet van minister Jambon na de aanslagen in Brussel. Aanleiding was de foute communicatie tussen Turkije en België over de arrestatie in juni 2015 van Ibrahim El Bakraoui, een van de latere daders van de aanslagen.

Volgens PS-Kamerfractieleider Laurette Onkelinx is het geheim van het onderzoek geschonden en moet de procureur-generaal van Brussel dat laten nagaan. “Als het klopt, heeft de minister van Binnenlandse Zaken een zwaar strafbaar feit begaan, namelijk een schending van het onderzoeksgeheim”, zei ze op aan de RTBF.

Ook PS-voorzitter Paul Magnette is streng voor de aanwezigheid van De Wever op de vergadering. “We hebben het gevoel dat de N-VA-voorzitter daar is ofwel om zijn minister te beschermen en ervoor te zorgen dat bepaalde fouten zichtbaar worden, ofwel om een politieke coup te plegen. Dat kan dus niet. In beide gevallen moet het met de grootste duidelijkheid worden veroordeeld.”

De woordvoerder van Jambon zegt dat De Wever op het kabinet was voor een de wekelijkse N-VA-vergadering. Omdat minister Jambon aanvoelde dat hij mogelijk ontslag moest nemen, nodigde hij volgens zijn kabinet ook Bart De Wever uit voor het overleg met de politie. Morgen geeft Jambon meer uitleg in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen.

Niet alleen de PS heeft vragen bij de aanwezigheid van De Wever op het overleg. “Dat is een probleem”, zei ook SP.A-voorzitter John Crombez in het VTM Nieuws. “Als De Wever van de politietop hoort wat de veiligheidsproblemen zijn en dat gebruikt voor de communicatie van de N-VA en niet om de veiligheid te verbeteren, dan heb ik daar echt problemen mee. De veiligheid op de luchthaven van Zaventem is vandaag nog altijd niet in orde. De informatie wordt gebruikt voor communicatie en niet om de veiligheid te verbeteren.”

Ook bij CD&V fronst men de wenkbrauwen bij het nieuws dat De Wever het crisisoverleg bijwoonde. Zoiets gebeurt bij ons niet, luidt het verbaasd bij de coalitiepartner.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees