Uitgezette Japanse veldrijder probeert het nu via kabinet Francken

Uitgezette Japanse veldrijder probeert het nu via kabinet Francken

Foto: NBEN

Yu Takenouchi zit met de handen in het haar. De 28-jarige Japanse crosser werd vrijdag ons land uitgezet en mag tot 1 februari geen voet op Belgische bodem zetten. “Als dat zo blijft, is zijn seizoen en carrière voorbij. Hopelijk kan de UCI hier nog iets aan veranderen”, zegt zijn Belgische verzorger Ranjit Laevens.

Niet dat de carrière van Yu Takenouchi zo’n immense vlucht had genomen. De 22ste plaats op de cross van Zonhoven dit jaar was zijn beste prestatie op Europese grond ooit. Maar het is toch spijtig dat een niet-Europeaan die dolgraag in België wil komen crossen dat niet meer zal mogen.

Takenouchi werd vrijdagavond in Zaventem ons land uitgezet omdat hij tien dagen langer dan zijn visum toeliet in ons land verbleef. Na een tussenstop in Turkije – waar hij volgens zijn Belgische verzorger Ranjit Laevens heel slecht werd behandeld en zijn fietsen zoek waren – kwam hij pas zondagavond laat aan in Japan.

“Yu is er helemaal kapot van. Akkoord, hij was in fout. Hij had zijn visum moeten verlengen. Maar Yu is geen asielzoeker, hé. Hij komt van Japan naar België om zijn droom waar te maken en een betere renner te worden”, zegt Laevens, die Takenouchi de voorbije jaren onderdak bood in het West-Vlaamse Zwevegem.

Voorlopig mag Takenouchi tot 1 februari ons land niet meer binnen. “Een drama. Yu heeft contracten met organisatoren die hem betalen om te starten. En hij wilde met enkele mooie prestaties tijdens de drukke kerstperiode zijn nieuwe sponsors overtuigen om te investeren. Hij hoopt dat de UCI nog tussenbeide komt, waardoor hij toch in België zou kunnen crossen. Hij zou zelfs donderdagavond nog op het vliegtuig stappen om vrijdagavond nog mee te crossen in Diegem.”

Laevens nam gisteren contact op met Peter Van Den Abeele van de UCI met de vraag om te lobbyen bij de Belgische Dienst voor Vreemdelingenzaken en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA). Dat kabinet is onderzoekt het dossier vanaf vandaag.

Mocht er geen oplossing komen, dan overweegt Takenouchi een tijdelijk verblijf in Nederland of Noord-Frankrijk om vandaaruit te kunnen deelnemen aan de niet-Belgische crossen zoals de wereldbekers van Rome en Hoogerheide en het WK in Luxemburg en zo zijn ‘veldritcarrière’ levend te houden.

Corrigeer