Jouw seksspeeltje weet meer over je dan je denkt

© Shutterstock

Wat je met seksspeeltjes thuis doet, blijft privé, denk je misschien. Niets blijkt minder waar. Experten waarschuwen nu dat de huidige moderne versies veel informatie over jouw voorkeuren blootgeven en bewaren.

mrra

Het principe is hetzelfde als in andere moderne smart TV’s, horloges die je hartslag meten, gsm’s die je fitness vooruitgang tracken. Het apparaat onthoudt wat je doet, bewaart dat ook, bundelt alles en weet perfect wat je favoriete dingen zijn.

Die data kunnen bedrijven gebruiken om je voorkeuren te onthouden. Dat kunnen ze ook doen vanuit commercieel standpunt om gerichter reclame te maken met andere producten of uitbreidingen, zodat je sneller geneigd bent om extra geld uit te geven.

Héél persoonlijke informatie gelekt

Als je dat principe toepast op seksspeeltjes, gaat het natuurlijk niet over onschuldige kilometers die je aflegt of je hartslag. De data die bijgehouden worden zijn in dat geval heel erg persoonlijk. Ze zouden bijvoorbeeld de temperatuur van je vagina of jouw favoriete intensiteit van de speeltjes in de gaten houden. Die informatie komt dan in een database en wordt nauwgezet bijgehouden.

Advocaat Eve-Lynn Rapp ziet het zo: “Dit is één van de meest ongelofelijke invasies van onze privacy. Een ongezien voorbeeld.” Doctor Kate Devlin van de Universiteit van Londen is ongerust over het feit dat die data zomaar opgeslagen worden, want dat doen ze zonder dat iemand toestemt, vindt ze.

Dat is niet helemaal correct, want het zou immers in de “gebruikersvoorwaarden” staan dat als je het seksspeeltje gebruikt, je ook toestaat dat de informatie wordt bijgehouden.

Toch is Standard Innovation voor de rechter gesleept, een Amerikaans bedrijf dat seksspeeltjes maakt met internet connectiviteit. De aanklacht is duidelijk: het opnemen van enorm persoonlijke data. Het bedrijf geeft toe dat ze dat doen: “Maar we gebruiken ze alleen op een manier waarop niemand weet over wie het gaat.” De informatie zou enkel gebruikt worden om het product aan te passen naar de voorkeuren van de gebruikers, zegt het bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen