OVERZICHT. Wat weten we over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn

OVERZICHT. Wat weten we over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn

Foto: REUTERS

Bij een aanslag op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn zijn maandagavond minstens 12 doden en 49 gewonden gevallen nadat een vrachtwagen was ingereden op een menigte. De dader is volgens de politie van Berlijn nog steeds op de vlucht, de enige opgepakte verdachte werd opnieuw vrijgelaten. Dit weten we op dit moment over de aanslag.

Wat is er precies gebeurd?

Rond 20 uur reed een vrachtwagen met Poolse nummerplaat in op een drukbezochte kerstmarkt aan de historische Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, vlakbij de populaire winkelstraat Kurfürstendamm in Berlijn. Volgens een ooggetuige reed de vrachtwagen met gedoofde lichten en met meer dan 60 kilometer per uur in op de menigte.

De politie van Berlijn meldde dinsdagochtend via Twitter dat ze “ervan uitgaat dat de vrachtwagen opzettelijk inreed op de mensenmassa”. Volgens getuigen deed de chauffeur geen enkele moeite om te remmen. De politie gaat dan ook uit van een aanslag.

OVERZICHT. Wat weten we over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn
Foto: DS

Wie zijn de slachtoffers?

Meer dan 80 meter lang reed de vrachtwagen door de verschillende kraampjes. De ravage was enorm, de menselijke tol nog groter. 12 mensen stierven. 49 mensen werden na de aanslag naar het ziekenhuis gebracht, 25 onder hen worden momenteel nog verzorgd. Dat blijkt uit een balans van het Gezondheidsdepartement van de deelstaat Berlijn. De dodentol kan nog oplopen, want 14 slachtoffers zijn er zeer erg aan toe.

Intussen zijn al zeven dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Zes ervan hebben de Duitse nationaliteit, de andere is de Poolse vrachtwagenchauffeur die om het leven gebracht werd door de dader. Dat heeft Holger Münch, baas van de Duitse federale recherche, dinsdagmiddag gezegd op een persconferentie. Er zouden mogelijk ook toeristen onder de slachtoffers zijn.

LEES OOK. Italiaanse vrouw vermist na aanslag in Berlijn: telefoon gevonden op kerstmarkt

Zijn er Belgen onder de slachtoffers?

OVERZICHT. Wat weten we over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn
Zaakvoerder Ariel Zurawski met een foto van de overleden vrachtwagenchauffeur. Foto: EPA

Woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken Didier Vanderhasselt liet maandagnacht al weten dat er voor zover bekend geen Belgen onder de dodelijke slachtoffers of gewonden zijn.

Wie is de dader?

In de vrachtwagen zaten twee personen. De man die achter het stuur zat, kon na de aanslag te voet vluchten richting de Berlijnse zoo. Er werd dinsdagochtend een verdachte opgepakt. Het gaat om de 23-jarige Naved B., een Pakistaanse asielzoeker. Omdat de speurders geen bewijs tegen hem vonden, werd hij dinsdagavond echter opnieuw vrijgelaten.

Peter Frank, baas van het Duitse openbaar ministerie, zei dat het onduidelijk is of er één of meerdere daders zijn, en of die al dan niet kompanen hadden. De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, wordt nog onderzocht, getuigen worden ondervraagd en videobeelden worden nog geanalyseerd, luidde het.  "We zijn in hoogste staat van paraatheid", aldus de baas van de federale recherche, om eventuele medeplichtigen te identificeren. 

De passagier die zich in de vrachtwagen bevond, is de eigenlijke chauffeur van de vrachtwagen, die eerder zou gestolen zijn op een bouwwerf. De bestuurder werd voor de aanslag vermoord door de dader(s).

Gaat het om een aanslag?

“Met de informatie die we nu hebben, moeten van een terroristische daad uitgaan”, liet bondskanselier Angela Merkel dinsdag verstaan op een persconferentie.

Ook de Duitse terreurexpert Peter Neumann meldde dinsdagochtend al dat het “zeer waarschijnlijk” om een terreurdaad ging. “De tactiek is zoals die in Nice en past binnen de strategie van Islamitische Staat (ISIS)”, zegt hij. “De Amerikaanse geheime diensten hebben de afgelopen weken bovendien gewaarschuwd voor aanslagen op kerstmarkten.”

De politie heeft getuigen opgeroepen om foto’s en filmpjes naar hen te sturen, die kunnen helpen bij het onderzoek. De vrachtwagen is dinsdagochtend opgehaald voor sporenonderzoek. De ruime omgeving is door de politie nog steeds afgesloten.

Voorlopig heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Het drama doet sterk denken aan de feiten in Nice van afgelopen zomer, waarbij ook met een vrachtwagen werd ingereden op de menigte. Die aanslag werd toen opgeëist door ISIS.

OVERZICHT. Wat weten we over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn
Foto: EPA

Heeft de aanslag gevolgen voor de kerstmarkten in België?

Het terreurniveau in ons land blijft op niveau drie en wordt dus niet verhoogd. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er ook in ons land een aanslag op til is. De politie van Antwerpen heeft wel onmiddellijk de beveiling van de kerstmarkt verhoogd. Ook op de kerstmarkten in Gent en Brussel worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. In Gent waren er sowieso al betonnen blokken geplaatst. Het OCAD volgt de situatie op de voet en maakt ook specifieke risico-analyses voor kerstmarkten. Het is aan de gemeenten om concrete maatregelen te nemen.

Corrigeer

MEER NIEUWS