Ooggetuigen stonden op enkele meters: "We zagen twee stromen van bloed van de kerstmarkt komen"

Thrisha O'Neill (links) en Luke Theis met zijn vriendin Lara (rechts). Foto: rr

Verschillende ooggetuigen ontsnapten maandagavond in Berlijn aan de dood. Ze waren van zeer nabij getuigen van hoe een truck inreed op een kerstmarkt, met 12 doden en tientallen gewonden als gevolg. "Ik zag verschillende mensen bewegingsloos neerliggen, onder wie kinderen," vertelt een toeriste. "Een beeld dat ik nooit zal vergeten: twee stromen bloed die van de kerstmarkt kwamen", getuigt een student.

Duitse kerstmarkten zijn een traditie en ook in Berlijn een hit onder toeristen. De Britse krant Daily Mail kon verschillende toeristen spreken die maandagavond zagen hoe een een truck van 25 ton zwaar inreed op de kerstmarkt aan Kürfurstendam.  "We stonden op slechts 2 meter van waar het gebeurde, ik ben zo dankbaar dat we de kerstmarkt niet twee minuten vroeger hadden verlaten", vertelt Emma Rushton. De Britse twintiger schat dat de vrachtwagen aan een snelheid van ongeveer 60 km per uur kwam aangereden.

Shandana Durrani uit de VS was eveneens op de kerstmarkt en was juist even aan de kant van de massa gaan staan om te antwoorden op een sms. Een groot geluk, want zo stond ze op zes meter afstand van de plaats waar de truck de kerstmark inreed. "Ik hoorde ongewone geluiden en dacht eerst aan een man met een geweer, maar toen ik opkeek zag ik de vrachtwagen net afslaan. Het duurde nog geen tien seconden, maar voor mijn ogen gebeurde alles in slow motion. Mensen die hun glühwhein lieten vallen, begonnen te roepen en te lopen."

"Mijn vriendin zag een kind onder een truck"

"Opeens was er een luide knal, de mensen voor mij sprongen ineens op mij", getuigt de Australische toeriste Trisha O'Neil. "En dan zag ik zelf die enorme zwarte truck door de markt scheuren en onderweg mensen neerhalen. De lichten vielen uit en ik hoorde alleen maar schreeuwen, het leek alsof iedereen ineens was bevroren en alleen nog maar kon roepen. Maar dan schoot plots iedereen in actie om gewonden te helpen en te bevrijden vanonder het puin."

O'Neill zag verschillende mensen die niet meer bewogen, onder wie ook kinderen. "Ik zag rondon mij alleen maar lichamen en bloed."

Ook de Brit Mike Fox en zijn partner hebben veel geluk gehad. "We waren op de markt, toen plots een vrachtwagen binnenreed. Hij leek niet te stoppen en miste ons op enkele meters, drie of vijf meter", vertelt de Britse ooggetuige in onderstaande video. "Ik keek naar mijn vriendin, om te zien of ze ok was, en toen was de truck al wat verder gestopt. Meteen probeerden we te zien wie er gewond was, en we zagen twee mensen die we konden helpen. We hielpen ook om mensen vanonder het hout van de stalletjes te halen."

"In totaal zag ik 15 tot 20 gewonde mensen, sommigen konden niet meer bewegen en sommigen waren bebloed. Ik zag zelf geen kinderen, maar mijn vriendin zag een kind onder de truck liggen."

 

"De sfeer werd meteen vijandig"

Luke Theis, een student uit Washington DC, en zijn vriendin Lara Colombo waren onderweg naar de kerstmarkt toen ze ineens sirenes hoorden en mensen in paniek zagen weglopen. "Ineens zag ik een bloedbad, overal lagen mensen op de grond. Iedereen liep weg in paniek, het was ieder voor zich. En toen zag ik een beeld dat ik nog zal vergeten: twee stromen bloed die van de kerstmarkt kwamen," getuigt Luke.

Het Amerikaanse koppel wandelde terug naar hun hotel, maar wat ze toen zagen gebeuren shockeerde hen ook. "De sfeer in de stad werd meteen erg vijandig. Eerst zagen we een groep mannen een gevecht aangaan met enkele kerels uit het Midden-Oosten. Dan zagen we een buschauffeur die weigerde om een vrouw met hoofddoek mee te nemen." De twee Amerikanen zullen hun reis in Duitsland nuvroeger beëindigen dan gepland. "We voelen ons hier niet meer veilig."

Corrigeer

MEER NIEUWS