Dader is mogelijk gewond

Papieren in truck gevonden: politie zoekt Tunesiër van 23

De Duitse politie komt steeds dichter bij de dader van de aanslag in Berlijn. De onderzoekers zijn nu op zoek naar een Tunesiër van 23 jaar, zo melden meerdere Duitse nieuwswebsites.

De politie is ook woensdag nog altijd met man en macht op zoek naar de dader die maandagavond met een vrachtwagen inreed op een mensenmassa op de kerstmarkt van Berlijn. Volgens Duitse kranten is de politie daarbij op zoek naar een Tunesiër van 23 met de naam Anis Amri.. De man, die in 1992 in de Tunesische stad Tataouine werd geboren, zou ook nog onder minstens 2 andere namen bekend zijn, waaronder Ahmed A. 

Dat spoor wordt nu door de politie gevolgd nadat ze identiteitspapieren, een 'bijzondere verblijfsvergunning', van de man onder een van de stoelen in de cabine van de truck hadden gevonden. Dat identiteitsdocument blijkt uitgeschreven in Kleef in Noordrijn-Westfalen, tegen de Nederlandse grens.

Ondergedoken

Anis of Ahmed A. zou asiel hebben aangevraagd in Duitsland, maar dat zou zijn geweigerd, waardoor hij het land zou worden uitgezet. Volgens de Britse krant Daily Mail was hij eerder dit jaar in Duitsland aangekomen.

Hij werd door de politie gezocht voor slagen en verwondingen. Daar had hij afgelopen zomer voor moeten terechtstaan, maar hij werd nooit aangeklaagd omdat hij was ondergedoken. Volgens Focus.de had de politie hem in augustus opgepakt, maar werd hij weer vrijgelaten. 

Salafisten

Speurders zoeken over het hele land. De onderzoekers checken daarnaast ook ziekenhuizen in Berlijn en Brandenburg. Mogelijk is de dader namelijk gewond door het gevecht met de Poolse truckchauffeur. Het Duitse persbureau dpa heeft intussen uit veiligheidsbronnen vernomen dat er een operatie op til is in de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. Nog volgens Duitse media voert het nieuwe spoor van de speurders naar salafistische kringen in het westen van het land. De Tunesiër wordt beschouwd als 'zeer gevaarlijk', omdat hij gelinkt zou zijn aan een 'groot islamitisch netewrk', aldus het Duitse Bild. 

500 sporen

De Duitse politie heeft ook nog zo'n 500 andere sporen en aanwijzingen die naar de dader zouden kunnen leiden. Het gaat dan onder andere om DNA-sporen in de cabine van de truck, om verklaringen van getuigen of om foto's of filmpjes die door getuigen aan de politie werden geleverd. 

LEES OOK. Waarom de eerste verdachte van de aanslag in Berlijn opnieuw moest worden vrijgelaten

WAT IS ER PRECIES GEBEURD? 

Maandagavond rond 20 uur reed een vrachtwagen met Poolse nummerplaat in op een drukbezochte kerstmarkt aan de historische Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, vlakbij de populaire winkelstraat Kurfürstendamm in Berlijn. Volgens een ooggetuige reed de vrachtwagen met gedoofde lichten en met meer dan 60 kilometer per uur in op de menigte.

De politie van Berlijn meldde dinsdagochtend via Twitter dat ze “ervan uitgaat dat de vrachtwagen opzettelijk inreed op de mensenmassa”. Volgens getuigen deed de chauffeur geen enkele moeite om te remmen. De politie is zeker: dit was een aanslag.

Zeven slachtoffers geïdentificeerd

12 mensen stierven bij. Tientallen anderen raakten (zwaar)gewond.

LEES OOK. Slachtoffer (21) getuigt: “Meest ondraaglijke pijn uit mijn leven”

Intussen zijn al zeven dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Zes ervan hebben de Duitse nationaliteit, de andere is de Poolse vrachtwagenchauffeur die om het leven gebracht werd door de dader. Dat heeft Holger Münch, baas van de Duitse federale recherche, dinsdagmiddag gezegd op een persconferentie. Er zouden mogelijk ook toeristen onder de slachtoffers zijn.

LEES OOK. Italiaanse vermist na aanslag Berlijn

"ISIS eist aanslag op"

"De aanslag in Berlijn is het werk van een soldaat van ISIS", zo meldt Amaq, het persagentschap van de terreurorganisatie dinsdagavond iets na 20 uur, op gezag van "een veiligheidsbron". "De operatie werd uitgevoerd als wraak op de onderdanen van een land uit de internationale coalitie tegen ISIS", zo luidt het.

De echtheid van het bericht kon nog niet worden gecontroleerd, maar de boodschap werd wel verspreid via de gebruikelijke kanalen van de terreurorganisatie. Ook de vorm en stijl van de verklaring lijkt sterk op eerdere opeisingen.

Volgens Rita Katz, oprichtster van de Amerikaanse organisatie SITE (Search for International Terrorist Entities), is het de eerste keer dat Amaq een aanslag opeist terwijl de dader nog leeft en nog voortvluchtig is.

 

Herlees hier onze live-verslaggeving van de dag na de aanslag

 
Corrigeer

MEER NIEUWS