Angela Merkel: "Heel erg als dader vluchteling was die in ons land bescherming kreeg"

Duits bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdagvoormiddag op een persconferentie gezegd dat ze geschokt en bedroefd is door de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen minstens 12 mensen om leven nadat een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt.

LEES OOK. Wat weten we over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn 

"Dit is een zeer zware dag", begon Angela Merkel, die van een onbegrijpelijke daad spreekt. "Twaalf mensen die gisteren nog onder ons waren, die zich op Kerstmis verheugden, zijn er niet meer. Vele gewonden vechten nog voor hun leven. Miljoenen mensen, onder wie mezelf, vragen zich af hoe we kunnen leven met het feit dat een moordenaar zo veel levens kan nemen tijdens een wandeling op een kerstmarkt." 

Haar gedachten zijn bij de doden, gewonden en hun familieleden. "We hopen dat ze troost kunnen vinden. Weet dat het hele land meerouwt. Duitsland is verenigd in de rouw."

LIVE. Volg hier alles over de aanslag in Berlijn op de voet

"Daad zal bestraft worden"

Ze zegt dat de daad grondig zal onderzocht worden en bestraft worden. "Met de informatie die we nu hebben, moeten we van een terroristische aanslag uitgaa", zegt ze. "Ik weet dat het bijzonder zwaar zou zijn als blijkt dat de dader bescherming en asiel heeft gevraagd in Duitsland. Het zou weerzinwekkend zijn voor de vele Duitsers die vluchtelingen helpen en voor mensen die oprecht asiel vragen en moeite doen om te integreren."

"We mogen onszelf niet laten verlammen door terreur", ging Merkel verder. "Hoewel het moeilijk kan zijn, moeten we de kracht vinden om verder te leven zoals we willen leven in Duitsland: in vrijheid, openheid en samen."

Nadat ze met haar kabinet heeft gesproken, zal ze de plaats van de aanslag bezoeken. De vlaggen in Duitsland hangen intussen halfstok. Er is een dag van nationale rouw afgekondigd.

Corrigeer

MEER NIEUWS