ISIS-sympathisanten roepen op tot meer aanslagen op kerstmarkten

ISIS-magazine gaf onlangs nog tips aan 'truckterroristen'

ISIS-magazine gaf onlangs nog tips aan 'truckterroristen'

Foto: EPA

Duitstalige ISIS-sympathisanten roepen via de berichtendienst Telegram op tot meer aanslagen op kerstmarkten. Het liefst van al zien ze dat op dezelfde primitieve wijze gebeuren, zoals dat maandagavond het geval was in Berlijn en afgelopen zomer in Nice. In het ISIS-magazine 'Rumiyah' verscheen vorige maand nog een artikel met tips voor 'truckterroristen'.

Een jihadist riep amper een halfuur na de aanslag op om hun strijd hardnekkig voort te zetten. “Onze vijand kan dit soort aanvallen nooit stoppen. Je hebt niet meer nodig dan een auto of een vrachtwagen. Daarmee laten we de vijand geschokt en bang achter. Maak jullie alvast klaar voor de volgende kerstmarkt”, klonk het.

Het is niet de eerste keer dat jihadisten oproepen tot een dergelijke aanval. Enkele weken voor de aanslag in Nice, waarbij meer dan 80 doden vielen, verspreidde ISIS nog een video waarin het zijn volgers opriep om aanslagen te plegen met auto’s en vrachtwagens. In de video was onder meer te zien hoe een jihadi zich klaarmaakt om op een mensenmassa in te rijden in Australië. De terroristische actie, die plaatsvond in Nice, vertoonde verdacht veel gelijkenissen met de terreurvideo.

Ook in september 2014 had Abou Mohammed al-Adnan, woordvoerder van Islamitische Staat, de “soldaten van het kalifaat” opgeroepen om met alle middelen de doelen aan te vallen.

Tips

In november verscheen er in het ISIS-magazine 'Rumiyah' nog een paginalang artikel met tips voor 'truckterroristen'. De aanslag van 14 juli in het Franse Nice gold toen als voorbeeld.

In het artikel prijst ISIS vrachtwagens als “een van de meest eenvoudige en trefzekere wapens die tegen ongelovigen kunnen worden ingezet”. De auteur wijst er ook nog op dat terroristen een groot en zwaar voertuig moeten kiezen, dat bovendien een aanzienlijke maximumsnelheid haalt.

De terreurgroep geeft daarnaast ook tips voor mogelijke doelwitten. Daarbij worden onder meer kerstmarkten en festivals, maar ook politieke bijeenkomsten genoemd.

Corrigeer

MEER NIEUWS