OVERZICHT. Wat weten we nog niet over de aanslag?

OVERZICHT. Wat weten we nog niet over de aanslag?

Foto: REUTERS

12 doden, onder wie de Poolse chauffeur van de moordende vrachtwagen en 49 gewonden. Dat is ongeveer het enige waar de Duitse onderzoekers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op dit ogenblik zeker van zijn. Na de vrijlating van de verdachte Pakistaanse asielzoeker, is de onzekerheid over de dader(s) groter dan ooit.

1. Wie is de dader?

24 uur na de aanslag tast de politie nog volledig in het duister.

Toen kort na de aanslag de 23-jarige Pakistaanse asielzoeker Naved B. werd opgepakt, dacht men dat de dader gevat was. Maar tegen de namiddag vroeg men zich in speurderskringen hardop af of men niet “de verkeerde” heeft. Omstreeks 19 uur kwam dan het bericht dat de man vrijgelaten was.

De jongeman ontkende elke betrokkenheid. Er werden ook geen bloedsporen op zijn lichaam gevonden, wat vreemd was omdat men ervan uitging dat hij de Poolse chauffeur met een steekwapen heeft verwond en daarna heeft doodgeschoten in de cabine. Volgens Klaus Kandt, topman van de Berlijnse politie, bevindt “een gevaarlijke crimineel” zich “op vrije voeten”. Ook het wapen waarmee hij de Poolse trucker doodschoot is spoorloos.

Ten slotte is ook niet duidelijk of er meerdere daders zijn. Volgens de politie is na de aanslag één man uit de vrachtwagen gestapt. Maar of hij hulp kreeg om te ontsnappen of onder te duiken, is niet geweten. De werkgever van de vermoorde Poolse trucker zei dat hij niet kon geloven dat zijn fors gebouwde werknemer door één man zou kunnen overmeesterd worden.

2. Wie zijn de slachtoffers?

De voorlopige dodentol staat op twaalf mensen. Zeven van hen zijn geïdentificeerd: zes Duitse bezoekers van de kerstmarkt en de Poolse trucker Lukasz Urban, wiens vrachtwagen werd gebruikt als wapen.

OVERZICHT. Wat weten we nog niet over de aanslag?
Foto: Photo News

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteravond weten dat er voor zover bekend geen Belgische vermisten zouden zijn in Berlijn.

Volgens het Gezondheidsdepartement van deelstaat Berlijn werden 49 gewonden naar het ziekenhuis gebracht gewonden, van wie eer nog 25 verzorgd worden. Onder hen zijn 14 zwaargewonden.

3. Hoe werd de aanslag voorbereid?

Volgens de politie wijzen diverse elementen erop dat de Poolse vrachtwagen gisternamiddag gekaapt werd in Berlijn. De Poolse vrachtwagenchauffeur Lukasz Urban was maandagochtend al met zijn truck vanuit Italië gearriveerd in Berlijn, waar hij in de loop van de dag een lading staal moest lossen. Het was zijn laatste job voor de kerstvakantie. Omstreeks 15 uur had hij het laatst contact met zijn baas en met zijn vrouw in Polen.

OVERZICHT. Wat weten we nog niet over de aanslag?
Lukasz Urban was vader van een kind van 17 jaar. De trip naar Berlijn was zijn laatste job voor de kerstvakantie. Foto: rr

De politie kon natrekken dat de motor van de truck drie keer werd gestart (om 15.44 uur, 16.52 uur en 17.37 uur) zonder dat de vrachtwagen wegreed. Om 19.34 uur werd de motor een vierde keer gestart, waarna de truck wel vertrok om een half uur later aan zijn moordende raid te beginnen. Die elementen wijzen er volgens de speurders op dat de chauffeur weinig ervaring had met het besturen van een truck.

De Poolse chauffeur werd na de aanslag dood aangetroffen in de stuurcabine op de passagiersstoel. Volgens zijn werkgever, die het lichaam identificeerde, was de man zwaar toegetakeld door meerdere steekwonden, wat er kan op wijzen dat hij zich hevig heeft verzet. Urban zou eerst gefolterd zijn en daarna gedood met één kogel in het hoofd.

4. Werd de dader geïnspireerd door ISIS?

Wellicht wel. Hoewel ISIS de aanslag nog niet heeft opgeëist, vertoont de aanslag dezelfde modus operandi als de terreurdaad in Nice, waarbij eveneens een vrachtwagen werd gebruikt om in te rijden op een grote massa.

OVERZICHT. Wat weten we nog niet over de aanslag?
Foto: REUTERS

ISIS-magazine Rumiyah gaf in haar novembernummer nog een paginalange reeks tips voor truckterroristen.

Terreurexperts stippen ook de symboolwaarde aan van het doelwit: een kerstmarkt vol verwijzingen naar het christelijke geloof.

Duitstalige jihadisten riepen deze namiddag nog op via de berichtendienst Telegram om meer aanslagen te plegen op kerstmarkten. “Onze vijand kan dit soort aanvallen nooit stoppen”, klonk het.

5. Is er een verband tussen de aanslagen gisteren in Berlijn, Ankara en Zürich?

Naast de raid op de kerstmarkt, werden gisternamiddag nog twee andere aanslagen gepleegd in Europa die een link hebben met moslims. In Ankara werd de Russische ambassadeur in Turkije koelbloedig doodgeschoten door een agent van de speciale eenheden. In Zürich vermoordde een man drie mensen in een moskee.

OVERZICHT. Wat weten we nog niet over de aanslag?
Enkele uren voor de aanslag op de kerstmarkt, vermoordde in Ankara een Turkse agent de Russische ambassadeur. Foto: ap

Voorlopig is er echter geen enkele aanwijzing dat de verschillende daders van elkaars actie afwisten of hadden afgesproken om gisteren toe te slaan. De aanslag in Zürich zou volgens de politie niets te maken hebben met die in Berlijn. De Zwitserse dader zou in de ban geweest zijn van “occultisme”, de Turkse dader handelde uit wraak voor wat in Aleppo is gebeurd.

6. Hoe kon de dader tot op de kerstmarkt rijden met de vrachtwagen?

OVERZICHT. Wat weten we nog niet over de aanslag?
Betonblokken versperren de toegang voor zwaar verkeer op de kerstmarkt in Gent Foto: fvv

Ook dat is nog niet duidelijk. Wel zouden er geen betonblokken de toegangsweg tot de markt versperd hebben voor zware voertuigen. Op verschillende Belgische kerstmarkten is dat wel het geval. “De Berlijnse politietop antwoordde daarop dat er zoveel verschillende soft targets zijn naast kerstmarkten en “zoveel manieren om met een vrachtwagen toe te slaan.”

Corrigeer

MEER NIEUWS