Weldoener Marc Coucke opent Pairi Daiza speciaal voor doodzieke Sofie (4)

Weldoener Marc Coucke opent Pairi Daiza speciaal voor doodzieke Sofie (4)
Gavere -

Op 18 juli blaakte kleine Sofie (4) uit Gavere nog van het leven. Een dag later werd ze ziek. Bloedkanker, zeiden de dokters. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en kwam daar niet meer uit. Tot gisteren. Haar eerste dag buiten vierde ze in Pairi Daiza, bij de panda’s waar ze zo gek op is. Het dierenpark opende speciaal voor haar de deuren. Dankzij wilde weldoener Marc Coucke.

“Toen Sofie nog maar pas in het ziekenhuis lag, kreeg ze een knuffel, een pandabeer. Het werd haar beste vriendje. Hij week geen moment van haar zijde. Daarom volgden we ook de panda’s van Pairi Daiza op het internet. Ze was er gek op”, zegt Anneleen, de mama van Sofie. Dat verhaal kwam het Belgisch Kinderkanker Steunfonds (BKKS) ter ore. Zij spraken Marc Coucke aan, als baas van het dierenpark in Brugelette. In een wip was het gepiept dat Sofie de échte panda’s mocht zien in het park.

Gisteren was de grote dag. Het was de allereerste keer dan Sofie weer buiten mocht nadat ze op 19 juli het ziekenhuis in ging. “Vorige week dinsdag heeft ze nog een zware chemokuur gekregen, maar ze voelde zich goed”, zegt Anneleen. “Het vooruitzicht om de panda’s in het echt te kunnen zien, zal daar ook wel voor iets tussenzitten.”

Weldoener Marc Coucke opent Pairi Daiza speciaal voor doodzieke Sofie (4)

Pairi Daiza is dezer dagen dicht, maar voor Sofie gingen de deuren gistermorgen toch open. En het meisje kreeg waarvoor ze naar het dierenpark gekomen was. “Het was echt fantastisch. De babypanda heeft een kleine show gegeven voor haar neus. Buitelen over stenen, rollen in de bamboe, alsof hij het speciaal voor haar deed.” Daarna mocht Sofie ook nog een koala knuffelen en de gorilla’s voederen. “Ze vond het allemaal even geweldig. Haar droom is uitgekomen.”

‘Betrapt’ door tweet

Het was de bedoeling om het bezoekje stil te houden, maar dat lukte niet echt. Ook al omdat Marc Coucke om kwart voor tien tweette dat hij op weg was naar #PairiDaiza. “We doen park speciaal open vr ziek kindje dat droomt panda’s te zien.” In geen tijd stond de telefoon roodgloeiend, allemaal journalisten die erbij wilden zijn. Maar dat mocht niet, door de gezondheidstoestand van Sofie. “Door die leukemie en de chemokuren is haar weerstand nog veel te broos” zegt mama Anneleen. “Te veel mensen rond haar mag niet, ze zou ziek kunnen worden. Daarom heb ik ook constant haar handjes ontsmet. Zeker toen ze de koala mocht strelen.”

Marc Coucke reed het meisje persoonlijk rond in een golfkarretje – veel stappen lukt nog niet, daarvoor is Sofie nog te zwak. “Ze mag niet te veel in contact komen met andere kinderen. Haar weerstand is te broos”, zegt haar mama.

Voor Coucke was het onmiddellijk duidelijk dat hij ervoor zou zorgen dat de droom van Sofie zou uitkomen, zegt hij. “Het paste in de agenda van het park en het is de warmste week. Een beetje warmte geven is de beste remedie tegen wereld die alsmaar killer wordt.” Coucke en Pairi Daiza krijgen dikwijls zulke verzoeken. “Heel vaak kunnen we er niet op in gaan, omdat het niet past. Maar deze keer was er geen probleem. En zeker in deze kerstperiode wilden we graag meewerken.”

Weldoener Marc Coucke opent Pairi Daiza speciaal voor doodzieke Sofie (4)
Corrigeer

NIEUWS