Waarom de enige verdachte van de aanslag in Berlijn opnieuw moest worden vrijgelaten

Waarom de enige verdachte van de aanslag in Berlijn opnieuw moest worden vrijgelaten

Foto: AFP

Het leek erop dat de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vrij snel gevat was. Niet lang nadat een vrachtwagen op een mensenmassa inreed, werd een 23-jarige asielzoeker opgepakt. Intussen hebben de ordediensten hem echter opnieuw moeten vrijlaten. Wegens gebrek aan bewijs. Een overzicht:

Twaalf mensen vermoord, tientallen anderen verwond. De beschuldigingen tegen Naved B., een 23-jarige asielzoeker uit Pakistan, waren enorm. Hij zou maandagavond met een vrachtwagen zijn ingereden op een drukbezochte kerstmarkt in Berlijn. Hij was dan misschien op de vlucht geslagen, de Duitse ordediensten hadden hem enkele uren later al te pakken.

Alleen: die aanvankelijke verdenking werd niet bevestigd door het onderzoek, waardoor het parket-generaal van Karlsruhe Naved B. dinsdagavond - op dat moment nog altijd de enige verdachte - opnieuw vrij moest laten. “De eerste onderzoeksresultaten wijzen niet naar Naved B.”, luidt het.

Gebrek aan bewijs

- Er werden geen schotresten gevonden op het lichaam van de verdachte. Dat had erop kunnen wijzen dat hij een wapen gebruikt had om de Poolse bestuurder van de vrachtwagen te vermoorden. Die werd met een kogel door het hoofd om het leven gebracht.

- In de cabine van de vrachtwagen werd volgens politiebronnen met bloed besmeurde kledij gevonden. Bij de verdachte, die kort na en in de buurt van de aanslag werd aangehouden, werd nergens bloed aangetroffen. Niet op zijn kledij, niet op zijn lichaam. Of de man nog van kledij kon wisselen in de vrachtwagen, is niet duidelijk.

- Een ooggetuige had gezien hoe de dader uit de vrachtwagen sprong en wegvluchtte. Hij achtervolgde de dader en verwittigde de ordediensten. De twee liepen de Budapester Straße in richting de Berlijnse zoo. Aan de Siegessäule (een monument in Berlijn, de overwinningszuil) konden enkele agenten de verdachte vatten, maar blijkbaar ging het om de verkeerde. Later bleek dat de achtervolger de verdachte al snel uit het oog verloren was, de arrestatie gebeurde uitsluitend op basis van een vage lichamelijke beschrijving.

Balkanroute

Naved B. zou op 31 december 2015 via de Balkanroute Duitsland bereikt hebben. Op die dag werd hij ook geregistreerd als asielzoeker. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière werd zijn asielprocedure echter nog niet afgerond omdat de Pakistaan niet verschenen was op meerdere verhoren. De asielzoeker stond bij de politie ook bekend voor enkele kleine vergrijpen.

Corrigeer

MEER NIEUWS