Overheid moet ingrijpen

Italiaanse bankencrisis bereikt kookpunt

Italiaanse bankencrisis bereikt kookpunt

Foto: AFP

Nadat het Italiaanse Monte dei Paschi deze ochtend aankondigde met liquiditeitsproblemen te zitten ging de beurskoers nogmaals onderuit. Het parlement keurt nu een reddingsplan goed om 20 miljard staatssteun te bieden aan de bankensector.

Beide kamers van het Italiaanse parlement hebben woensdag het plan van de regering om indien nodig 20 miljard euro uit te trekken voor steun aan de banken, goedgekeurd. Hierdoor zou ook de openbare schuld van Italië met 20 miljard toenemen, waarvan 5 miljard naar Monte dei Paschi zou gaan.

Het bedrag zou volgens de regering moeten volstaan om de Italiaanse banksector overeind te houden. Naast Monte dei Paschi zouden ook de Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca geld krijgen.

17 procent naar beneden

Deze ochtend raakte bekend dat het liquiditeitsoverschot van Monte Dei Paschi over vier maanden volledig op is, zondag kondigde de bank nog aan elf maanden toe te kunnen komen.

Er is dus liquiditeit tot maart, een maand later ontstaat een tekort van zowat 15 miljard euro, dat in de rest van het jaar kan oplopen tot 740 miljard euro.

Na de aankondiging nam het aandeel van de Italiaanse grootbank een enorme duik. Met een daling van ruim 19 procent (naar 15 euro per aandeel, de laagste sinds hun beursgang in 1999) werd de handel tijdelijk opgeschort.

5 miljard

De derde bank van Italië probeerde met man en macht voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan kapitaal bijeen te sprokkelen van private investeerders. Analisten hadden er weinig vertrouwen dat ze in hun opzet zouden slagen. Nu staat de Italiaanse overheid klaar met 20 miljard overheidssteun waarvan 5 voor Monte dei Paschi.

De bank kampt net als andere Italiaanse banken met een pak slechte leningen. Sinds de crisis is het in de EU in principe verboden staatssteun te geven aan banken. Wel is er een uitzonderingsmogelijkheid waar Italië nu gebruik van wil maken, om de talloze kleine Italiaanse investeerders tegemoet te komen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees