Oud-leerling verkoopt ouderlijk huis zodat basisschool kan uitbreiden

Oud-leerling verkoopt ouderlijk huis zodat basisschool kan uitbreiden

Guido De Smit aan het raam waar hij vroeger door kroop, met schepen Marijke Henne, pedagogisch directeur Ellen Heys en Ludwig De Meyer op het plat dak. Foto: gvh

Sint-Niklaas -

Guido De Smit ging vroeger vanuit zijn slaapkamer de voetbal van het plat dak van De Droomballon halen. Nu maakt hij, door de verkoop van zijn vroegere ouderlijke woning, de uitbreiding van de stedelijke basisschool mogelijk.

Na het overlijden van zijn ouders werd Guido De Smit (65) eigenaar van het huis in de Gyselstraat 33, dat tegen De Droomballon aanleunt. Toen de meest recente huurder van plan was te vertrekken, rijpte het plan om het huis te verkopen.

“Ik polste bij de stad of er geen interesse was om het huis te kopen. De voorbije jaren zag ik de school explosief groeien, dus ik dacht dat dit een mooie kans was om nog uit te breiden. De stad ging op mijn voorstel in en kocht het huis aan, voor het geschatte bedrag van 255.000 euro”, vertelt Guido De Smit, die zelf mooie herinneringen koestert aan de school waar zowel hij als zijn zoon leerling waren.

“Regelmatig kwamen er voetballen terecht op het plat dak. Dan liep ik snel naar huis en kroop door het raam van de slaapkamer op het dak om de bal te halen, zodat we weer verder konden voetballen”, lacht de man.

Uitbreiding welkom

“Later bleef ik in de straat wonen. Ik passeer hier elke dag, dus ik zal blijven volgen wat er met het huis en de school gebeurt.”

Voor de school is de uitbreiding meer dan welkom. In een kleine twintig jaar groeide de school van zeven naar maar liefst 23 klassen. Ondanks een recente uitbreiding barst ze nu alweer uit haar voegen, zodat sommige klasjes niet echt een eigen lokaal hebben. De limiet is bereikt. Omdat Sint-Niklaas in de top tien staat van steden met de grootste nood aan bijkomende capaciteit, kan De Droomballon een beroep doen op subsidies van de Vlaamse overheid. Aan het hele project hangt een kostenplaatje van 570.000 euro, waarvan 399.000 euro subsidie.

Vanaf 1 september 2018 moet de woning in gebruik genomen worden. “We brengen er de twee onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers in onder. Zij hebben nood aan een meer huiselijke sfeer, waarbij de ouders tot in de klas komen. Mogelijk komt er nog een derde klaslokaal op zolder. Het is natuurlijk niet de bedoeling er een eiland van te maken. Er komen doorsteken naar de school en deze kinderen spelen net als de anderen samen op de speelplaats. De tuin gaan we gebruiken als een rustzone, voor kinderen die het even wat stiller willen. Zij kunnen daar gewoon babbelen, een gezelschapsspel spelen of gewoon een rustmoment inlassen”, overloopt administratief directeur Ludwig De Meyer de plannen.

Corrigeer

NIEUWS