Winnaar 'Slimste Mens' was al gelekt

Al in de vooravond lekte Gilles Van Bouwels overwinning op Twitter. Een onbekende Twitteraar zette rond 18.30 uur een foto online waarop te zien is hoe Van Bouwel de oorkonde uitgereikt krijgt.

Allicht is het een screenshot van de aflevering, hoe de man die te pakken heeft gekregen, is onduidelijk. Vier probeerde hem te overtuigen om de foto te  verwijderen, maar hij weigerde. ‘Ik zal de tweet met hetzelfde respect behandelen als jullie vrouwen of minderheden’, liet hij hen weten. Dat de uitslag van de finale lekt, is de grootste nachtmerrie van de makers van De slimste mens ter wereld. De finale genereert meestal recordkijkcijfers. De vraag is of die gisteren op de helling kwamen.

Opmerkelijk is dat de uitslag van de finale van 'De Slimste Mens ter Wereld' om 11.22 uur al even op Wikipedia had gestaan. Daar had iemand zowel de overwinning van Gilles Van Bouwel als de tweede plaats van Eva De Roo en de derde plaats van Olga Leyers aan pagina van de Vier-quiz toegevoegd.

Tegen de middag had Vier het bericht verwijderd. Enkele Nederlandse Wikipedianen haalden de uitslag weer online. Ze vonden dat er vandalisme was gepleegd op Wikipedia omdat er informatie verwijderd werd. Vier haalde het bericht telkens weer weg en vermeldde ook dat de uitslag onder embargo is tot na de finale. De man of vrouw die de uitslag oorspronkelijk online zette, is voorlopig onbekend. Het is dus ook onduidelijk of beide lekken aan elkaar gelinkt zijn.

"De finale werd zoals altijd enkele dagen voor de uitzending gespeeld", zegt Lies Maeschalck van Vier. "Die opname vindt ook altijd plaats in beperkte kring. Zo waren er enkel  vrienden en familie van de finalisten aanwezig, medewerkers van Woestijnvis en kandidaten van de vorige seizoenen. Journalisten waren niet uitgenodigd."

Wie aanwezig is tijdens de opnames van de finale, wordt uitdrukkelijk gevraagd om de uitslag strikt geheim te houden. "We vragen geen contract te ondertekenen, maar we rekenen wel op het fatsoen van ons studiopubliek om niets te verklappen. Je maakt je ook niet meteen sympathiek als je een uitslag verklapt." Dat bleek gisteren ook weer eens op Twitter, dat de man de uitslag gespoilerd had, werd hem niet in dank afgenomen.

Vorig jaar werd de winnaar van 'De Slimste Mens ter Wereld' per ongeluk gelekt door toenmalig De Morgen-hoofdredactrice Lisbeth Imbo. Zij had voor de finale een foto van de voorpagina van haar krant, met daarop winnaar Tom Waes, online gezet. Het valt af te wachten welke maatregelen Vier volgend jaar zal nemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees