Anis Amri is dood, maar op deze vragen is er nog geen antwoord na aanslag Berlijn

Anis Amri is dood, maar op deze vragen is er nog geen antwoord na aanslag Berlijn

Foto: rr

Na de dood van de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, blijven er nog erg veel vragen open voor de speurders. Had Anis Amri helpers, hoe geraakte hij van Berlijn naar Italië? En hoe moet het nu verder met het Duitse asiel- en uitwijzingsbeleid? Het onderzoek wordt ondanks de viering van Kerst dit weekend intensief voortgezet.

Volgens Holger Münch, voorzitter van de Duitse federale recherchedienst BKA, werken tientallen politiemensen dit weekend aan de zaak. Er wordt bijvoorbeeld nog onderzocht in hoeverre het wapen waarmee Amri twee politiemannen in de buurt van Milaan beschoot voor hij zelf werd neergelegd, hetzelfde is als dat waarmee de Poolse trucker op de kerstmarkt in Berlijn werd vermoord. De speurders willen ook absoluut onderzoeken of de 24-jarige Tunesiër hulp kreeg, of anderen weet hadden van zijn plannen en of hij deel uitmaakte van een netwerk. Ook de video die terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) verspreidde over de man, maakt het voorwerp uit van het onderzoek.

De Italiaanse politie op zijn beurt onderzoekt op basis van bewakingsbeelden of Amri, toen hij in het station van Turijn enkele uren moest wachten op zijn verbinding naar Milaan, contact met derden zou hebben gehad. En wat was hij van plan in Milaan? Zocht hij er bekenden op? Of wilde hij via Italië Europa verlaten?

Deze vragen wil de politie concreet nog beantwoord zien:
- Heeft Amri de aanslag alleen gepleegd of kreeg hij hulp?
- Maakt hij deel uit van een terreurnetwerk?
- Is de video waarmee ISIS de aanslag opeist echt? En is hun claim terecht?
- Was het wapen in Italië ook het wapen waarmee hij de trucker in Berlijn heeft neergeschoten?
- Hoe is hij in Italië geraakt?
- Wat ging Amri in Milaan doen?
- Zat Amri ook achter de moord op een tiener in Hamburg?
- Gaat dit iets veranderen in Duitsland? Zullen de politici extra veiligheidsmaatregelen nemen?

Asielzoekers

Tegelijk neemt de roep bij Duitse politici toe, in het bijzonder bij de CDU-CSU, om de onruststokers onder de uitgeprocedeerde asielzoekers langer in gesloten detentiecentra te houden of sneller te kunnen uitwijzen. CSU-boegbeeld Horst Seehofer pleitte in een interview met Welt am Sonntag opnieuw voor een plafond op het aantal asielzoekers. Als zijn partij de verkiezingen volgend jaar wint, komt dat plafond er, klonk het bij de Beierse minister-president. Concreet wil hij maximaal 200.000 vluchtelingen per jaar opvangen. Hij wil ook dat uitgeprocedeerden sneller naar hun land van oorsprong kunnen terugkeren.

Hetzelfde pleidooi was vrijdag ook al te horen bij bondskanselier Angela Merkel. Zij wil dat Tunesië sneller uitgeprocedeerde landgenoten terugneemt. Anis Amri kwam uit Tunesië. De Duitse veiligheidsdiensten hadden de man al een tijdje in het oog, maar uitwijzing lukte niet omdat Amri geen paspoort meer had. Verschillende politici van CDU en CSU pleiten er nu voor om de wet aan te passen, zodat gevaarlijke individuen niet vrij op straat kunnen lopen.

In het politieke debat staat ook de kwestie centraal of de Maghreb-landen Algerije, Marokko en Tunesië als veilige herkomstlanden kunnen beschouwd worden. Mensen uit die landen zouden dan een versnelde asielprocedure doorlopen. Maar de Duitse Groenen verzetten zich alvast. “Dit geval heeft niets te maken met de vraag of die landen veilige herkomstlanden zijn”. In de Bundestag is er nochtans al overeenstemming over dit principe, maar de Bundesrat, het “hogerhuis” van het Duitse parlement, staat op de rem.

Corrigeer

NIEUWS