Origineel voorstel van Rob Peeters

Veldrijders zijn het beu: “Spuit zelf parcours onder met water!”

Veldrijden, dat is ploeteren in de modder. Althans, dat zou het moeten zijn. Maar dit seizoen blijven de echte crossers op hun honger zitten. En hoewel ze onder hun beidjes bijna alle zeges onder elkaar verdelen, smeken ook Wout van Aert en Mathieu van der Poel om zwaardere omlopen. Rob Peeters lanceerde op Veldritkrant.be daarom een originele oplossing: “Het kan toch geen stukken van mensen kosten om je parcours onder te spuiten met water? Of waarom geen extra zand op de zandomlopen?”

Het cross-seizoen tot nu toe samengevat? Op razendsnelle parcoursen overvleugelen Wout van Aert en Mathieu van der Poel elke tegenstand en klokken ze af met waanzinnige gemiddelden. Enkel op 20 oktober kregen ze in Ardooie een echte vettige cross voorgeschoteld, met de wereldkampioen als dolgelukkige winnaar van de Kermiscross en een tevreden publiek tot gevolg. Maar sindsdien blijft het spektakel beperkt tot het zoveelste (weliswaar hoogstaand) duel tussen Van Aert en Van der Poel.

Hulp van landbouwers en brandweer

Maar het kan anders, weet Rob Peeters. “Ik wacht op de eerste organisator die zelf zijn parcours zwaarder maakt”, luidt de simpele oplossing. “Het kan toch geen stukken van mensen kosten om je parcours onder te spuiten met water? In elk dorp zijn voldoende landbouwers die regenwater kunnen leveren, of is het geen optie om de brandweer in te schakelen?”

Maar ook de zandomlopen kunnen zwaarder, volgens Peeters: “De UCI heeft een tijd geleden al de regelgeving aangepast: zandbakken mogen groter dan vroeger. Misschien moeten organisatoren een sponsor zoeken die extra zand aanlevert?”

Veldrijders zijn het beu: “Spuit zelf parcours onder met water!”
Foto: BELGA

Het lijkt een simpele oplossing, maar in een wereldje waar het aanbrengen van artificiële hindernissen zoals de balkjes al vaak voor eindeloze discussies zorgde, geen evidentie.

“Als de organisatoren daar de nodige promotie rond maakt, wordt dat een schot in de roos”, verzekert Peeters. “De veldrijders tevreden, het publiek ziet spektakel en het zal nog mooie tv opleveren ook.”

Corrigeer