Israël roept Amerikaanse ambassadeur op het matje, woede om VN-resolutie niet bekoeld

Israël roept Amerikaanse ambassadeur op het matje, woede om VN-resolutie niet bekoeld

Foto: REUTERS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de Amerikaanse ambassadeur in Israël op het matje geroepen. Dat gebeurde nadat de Verenigde Staten afgelopen vrijdag hun veto niet hadden gebruikt in de VN-Veiligheidsraad, waardoor een resolutie kon worden gestemd die de Joodse nederzettingen in Palestijns gebied veroordeelt. Israël reageerde furieus.

Eerder riep de minister van Buitenlandse Zaken van Israël al de tien ambassadeurs van de leden van de VN-Veiligheidsraad die voor de resolutie hadden gestemd, bij zich. Maar nu moet dus ook Amerikaans ambassadeur Dan Shapiro zich verantwoorden. De VS hadden zich bij de stemming onthouden.

De New York Times merkt op dat de kritiek van Israël op de houding van de VS aan het escaleren is. Zo beschuldigt Netanyahu de regering-Obama ervan de VN-resolutie te hebben “georkestreerd”. Netanyahu haalde openlijk en in detail uit naar het kabinet van de uittredende Amerikaanse president, met wie het overigens nooit goed geklikt heeft, aldus de krant. “Uit de informatie waarover we beschikken, bestaat er geen twijfel over dat de Obama-administratie dit opgestart heeft, dit steunde, het coördineerde en gevraagd heeft om het te laten goedkeuren”, zou Netanyahu gezegd hebben bij aanvang van zijn ministerraad. Hij kijkt naar eigen zeggen uit naar de samenwerking met de nieuwe Amerikaanse president, Donald Trump.

Netanyahu zei zondag ook nog dat hij aan zijn minister van Buitenlandse Zaken een actieplan heeft gevraagd, dat binnen een maand duidelijkheid moet verschaffen over de Israëlische relaties met de VN-instellingen. Tot dan zouden volgens lokale media de diplomatieke activiteiten en contacten met de betrokken landen die voor de resolutie stemden, bevroren worden. Het bezoek van de Oekraïense premier aan Israël werd op vraag van die laatste geannuleerd.

“Het is tijd om te kiezen tussen twee alternatieven: ons land overgeven of soevereiniteit”, suggereerde de rechtse minister van Onderwijs, Naftali Bennett. “Het eerste hebben we geprobeerd en het werkte niet. Het wordt tijd voor het tweede”. Hij pleitte er ook voor om het idee van een onafhankelijke Palestijnse staat op te geven.

Corrigeer

NIEUWS