"Woorden werden verdraaid"

Russen trekken staart weer in: dopingsysteem heeft toch niet bestaan

Russen trekken staart weer in: dopingsysteem heeft toch niet bestaan

Foto: EPA

Het Russische antidopingagentschap Rusada heeft het citaat in The New York Times waarin voorzitster Anna Antseliovitsj toegeeft dat er sprake is geweest van een dopingprogramma, ontkend. De Amerikaanse krant meldde woensdag de bevestiging door Antseliovitsj en een andere hoge official dat er sprake is geweest van bedrog bij dopingcontroles in het land dat de Winterspelen van 2014 in Sochi organiseerde.

“Er was sprake van een institutionele samenzwering”, zei Anna Antseliovitsj, de huidige baas van Rusada, volgens de krant The New York Times. De krant meldde dat ze in een korte reactie zei geschokt te zijn door de onthullingen, maar hield vol dat de Russische regering niet betrokken is geweest bij het dopingsysteem.

Hoofdonderzoeker Richard McLaren had in een rapport voor het wereldantidopingbureau WADA geschreven dat in Rusland jarenlang sprake is geweest van systematisch door de staat georganiseerd dopinggebruik. Er werden ook bewijzen gevonden van fraude bij dopingcontroles tijdens de Winterspelen van Sochi. Toch ontkenden de Russen tot nu toe alles. “In Rusland is er nooit sprake geweest van een door de staat georganiseerd dopingsysteem noch van ondersteuning, dat is onmogelijk”, zei president Vladimir Poetin vorige week nog. Poetin richtte in juli wel een nieuwe antidopingcommissie op onder leiding van topofficial Vitali Smirnov. “Voor zover ik kan zien, als voormalig minister van Sport en hoofd van het Russisch olympisch comité, zijn er een heleboel fouten gemaakt”, zegt Smirnov in The New York Times. “We moeten uitzoeken waarom jonge sporters hun heil zochten in doping.”

Het nieuws raakte amper bekend, of het Russische antidopingagentschap Rusada ontkende het citaat van voorzitster Anna Antseliovitsj: "De woorden van Antselovitsj werden verdraaid".

"Het wordt een woordenstrijd”

McLaren zelf reageerde woensdag aanvankelijk voorzichtig optimistisch op het feit dat er Russische officials zijn die niet langer zijn conclusies bestrijden. “Maar ze proberen de schade te beperken. Je kunt de feiten op verschillende manieren uitleggen. Het wordt nu een soort woordenstrijd.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.