Renners krijgen het warm: “Dertig dopingklanten Fuentes geïdentificeerd”

Renners krijgen het warm: “Dertig dopingklanten Fuentes geïdentificeerd”

Eufemiano Fuentes Foto: AFP

Het antidopinglaboratorium van Lausanne heeft dertig sporters ontmaskerd die gebruik hebben gemaakt van dopingpraktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. De krant El País meldt woensdag dat de namen - waaronder die van twintig wielrenners - de komende weken openbaar gemaakt zullen worden.

De zogenoemde bloedzakken, in beslag genomen bij de dopingarts, zouden aanvankelijk worden vernietigd. Maar de Internationale Wielerunie (UCI), de Spaanse wielerbond (RFEC), het wereldantidopingagentschap (WADA) en het Italiaans Olympisch Comité (CONI) tekenden met succes beroep aan. Het laboratorium gebruikte DNA van verdachte sporters om achter de namen te komen die horen bij de bloedmonsters. Omdat de overtredingen verjaard zijn, is het niet duidelijk of er nog consequenties zijn voor de betrapten.

Het gaat om stalen die in 2006 bij de befaamde Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes in beslag genomen zijn in het kader van Operación Puerto. Fuentes is de spilfiguur in de zaak, een dopingschandaal uit 2006 waarbij verschillende atleten, onder wie wielrenners maar ook voetballers, tennissers en boksers, doping namen in de vorm van bloedtransfusies. Fuentes, die voor zijn centrale rol in het dopingschandaal een jaar de gevangenis in moest maar nadien werd vrijgesproken, verklaarde eerder al dat er “verrassingen uit de bus zullen komen”. De Spaanse dopingdokter noemde echter nooit namen.

De afgelopen jaren gaven onder meer Jan Ullrich, Ivan Basso, Michele Scarponi en Jörg Jaksche toe klant te zijn geweest bij Fuentes. Ook de naam van Alejandro Valverde werd veelvuldig gelinkt aan die van de Spaanse dopingdokter.

Renners krijgen het warm: “Dertig dopingklanten Fuentes geïdentificeerd”
Foto: REUTERS
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.