Donald Trump gelooft dat vaccins autisme veroorzaken

Donald Trump gelooft dat vaccins autisme veroorzaken

Foto: AFP

1 op 3 aanhangers van toekomstig president Donald Trump is ervan overtuigd dat inentingen autisme veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Trump zelf heeft in het verleden ook al de link gelegd tussen vaccins en autisme.

“Mensen die voor mij werken gingen met hun prachtige 2-jarige naar de dokter voor een vaccinatie. Een week later kreeg het kind verschrikkelijk hoge koorts. Het was erg ziek en is nu autistisch,” vertelt Donald Trump in september 2015 tijdens een Republikeins debat. Hij beweerde daar dat vaccinaties een ‘autistische epidemie’ veroorzaken.

1 op 3 Trump-stemmers gelooft in link tussen vaccins en autisme

Ook een aanzienlijk deel van Trumps aanhangers gelooft dat er wel degelijk een verband is tussen inentingen en autisme. 1.376 Amerikaanse volwassenen kregen tussen 17 en 20 december volgende vraag voorgeschoteld door The Economist/YouGov:

“Denk jij dat de volgende bewering waar is of niet: Vaccins hebben al autisme veroorzaakt.”

31 procent van de Trump-stemmers antwoordde dat deze bewering klopt, tegenover 18 procent van de Clinton-stemmers.

Wetenschappelijk onderzoek weerlegt claims

Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van de Immunization Safety Review Committee (VS) blijkt echter dat er geen verband is tussen autisme en vaccinaties tegen mazelen, de bof en rubella. In de Verenigde Staten laten bepaalde ouders hun kinderen echter nog steeds niet inenten tegen deze ziektes uit schrik dat ze autisme zouden krijgen.

In december 2014 kregen tientallen kinderen de mazelen na een bezoek aan Disneyland in Californië. De ziekte verspreidde zich vervolgens naar de staten Colorado, Oregon, Utah, Washington en Mexico.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees