Gent pakt ‘professionele’ Airbnb aan: nog maximaal 60 nachten per jaar verhuren

© RR/AIRBNB

Ongeveer tweehonderd appartementen en huizen in Gent worden voltijds verhuurd via de Amerikaanse verhuursite Airbnb. De eigenaars verdienen daar duizenden euro’s mee. “Illegale hotels”, klinkt het. De Stad wil die ‘professionele’ verhuurders de keuze geven: maximaal 60 nachten per jaar verhuren, óf een vergunning aanvragen.

Bert Staes

De verhuurwebsite Airbnb is populair, ook in Gent. Iedereen die een kamer over heeft, of van wie de woning enkele maanden leegstaat, kan die met enkele muisklikken online verhuren aan bezoekers en zo een centje bijverdienen. Dat was het basisidee.

Voor sommigen is Airbnb echter uitgegroeid tot een businessmodel. Professionele verhuurders gebruiken het platform om panden voltijds te verhuren en duizenden euro’s te verdienen. Ook in Gent. Hier zijn 804 adressen actief. Zowat 200 daarvan zijn volledige huizen of appartementen.

Dat blijkt uit een analyse van het Amerikaanse Inside Airbnb, een non-profit website die de openbare gegevens van Airbnb analyseert in steden over de hele wereld. Op vraag van Gentenaar en gemeenteraadslid Dirk Holemans (Groen) bracht de organisatie de activiteiten van Airbnb in onze stad voor het eerst nauwkeurig in kaart.

Uit de analyse blijkt dat Airbnb in sommige Gentse wijken tientallen huizen en appartementen voltijds aanbiedt. Huizen waar dus niemand permanent woont. In Macharius-Heirnis staan 23 volledige huizen of appartementen te huur. In de wijk Coupure-Prinsenhof vinden we 66 adressen, rond het Sint-Pietersstation 44. En in de binnenstad – van de Zuid tot het Patershol – 144.

Twee conciërgediensten

Bovendien hebben 234 Gentse verhuurders meer dan één advertentie op Airbnb. De kans is groot dat zij niet in de verhuurde panden wonen, maar die verhuren voor de inkomsten. In Gent zijn ook al twee Airbnb-con­ciërgediensten actief die helpen bij dergelijke verhuur. Het stadsbestuur liet betijen, maar wil nu toch ingrijpen. Niet tegen vergunde bed-and-breakfasts die via Airbnb verhuren. Niet tegen Gentenaars die af en toe gasten of toeristen ontvangen in hun woning. Wel tegen de kleinere groep die via Airbnb volledige huizen of appartementen verhuurt, zonder er zelf in te wonen. “Als die het hele jaar actief zijn, zijn dat dan niet gewoon illegale hotels?”, zegt Dirk Holemans. “Een actief beleid is nodig om de woonmarkt te beschermen tegen uitwassen van Airbnb.”

Maximaal 60 nachten

Amsterdam en Berlijn grepen eerder al in. Ook Brussel legde Airbnb-verhuurders strenge regels op. Tom Balthazar (SP.A), schepen van Wonen, wil in Gent, net als in Amsterdam, een maximum opleggen aan verhuurders. Volledige huizen of appartementen mogen nog maximaal 60 nachten per jaar worden verhuurd via Airbnb. Wie meer wil verhuren, moet een vergunning vragen en zich in regel stellen, zoals normale bed-and-breakfasts.

Om die limiet te kunnen handhaven, wil Stad Gent dat Airbnb zelf een teller plaatst op de website voor verhuurders, zoals in Amsterdam. De Stad wil ook de aangeboden Airbnb’s zelf “actief screenen”.

“Ik zal daarover samenzitten met Airbnb. maar ik ga ervan uit dat wat kan voor Amsterdam, ook moet kunnen voor Gent”, zegt Balthazar. “Airbnb is een sympathieke dienst, maar ze moet worden gebruikt waarvoor ze dient: occasioneel verhuur van kamers.”

Vlaanderen voert strengere regels in

Net nu raakt ook bekend dat de Vlaamse regering nieuwe regels oplegt voor wie via Airbnb zijn appartement of woning wil aanbieden. Die regels gaan vanaf 1 april in. Particulieren die sporadisch online een bed aanbieden moeten een brandveiligheidsattest voorleggen. Airbnb-accommodaties dienen uitgerust te worden met een brandblusapparaat, rookdetectors, een veiligheidsplannetje en brandinstructies in vier talen. De woning moet ook twee evacuatieroutes tellen.