“Lees mij”: spoor van mysterieuze brieven door Gent

“Lees mij”: spoor van mysterieuze brieven door Gent

Hannah Desmet en medewerkers van vzw Labo lieten overal brieven achter. Foto: fvv

Gent -

De weg tussen Gent-Sint-Pieters en de Zuid lag donderdag vol met mysterieuze brieven waar “Lees mij” op stond. De auteurs: vluchtelingen die vastzitten op het Griekse eiland Chios. Lezers kunnen een brief terugschrijven. De organisator van de actie overhandigt die persoonlijk aan de vluchteling.

“Voor ik een vluchteling was, was ik een normaal mens, zoals jij. We hadden een school, vrienden en een mooi huis. Alle vluchtelingen hadden hun eigen leven en werkten net zoals jij. Ja, we zijn uit ons land gezet, maar wij willen dit helemaal niet. De oorlog heeft ons verplicht ons land te verlaten. Het is niet eerlijk om te zeggen dat vluchtelingen profiteurs en terroristen zijn.”

Dat schrijft de amper 19-jarige Vidyana, afkomstig uit de Syrische stad Aleppo en nu al vier maanden op Chios. In ­opdracht van ­Labo, een Gentse vzw die werkt aan emancipatie en sociale verandering, schreef ze een brief waarin ze vertelt over haar situatie. Nog tientallen andere vluchtelingen op het eiland deden hetzelfde. Medewerkers van ­Labo verspreidden de brieven donderdag tussen het Sint-Pieters­station en de Zuid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees