Afghaans gezin mag niet naar Duitsland: “Shoppen in opvang moet stoppen”

Afghaans gezin mag niet naar Duitsland: “Shoppen in opvang moet stoppen”

Theo Francken. Foto: BELGA

Totale waanzin. Zo noemt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) het arrest dat ons land verbiedt om een Afghaans gezin naar Duitsland uit te wijzen. “Landen zoals België die goed hun werk doen, worden gestraft, terwijl landen die niet of slecht investeren in de opvang van asielzoekers eigenlijk worden beloond, omdat zij geen nieuwe asielzoekers binnenkrijgen via andere Europese landen.”

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen besliste onlangs dat een Afghaanse vrouw met vijf minderjarige kinderen niet naar Duitsland mocht teruggestuurd worden. Nochtans was het gezin daar Europa binnengekomen en zou ze dus volgens de afspraken daar asiel moeten aanvragen. De rechter vreest echter dat het gezin in Duitsland mensonwaardig behandeld zal worden.

“Het gaat eigenlijk om één individuele rechter die zegt: Sie schaffen das nicht en dus moet België het maar oplossen”, zegt staatssecretaris Theo Francken in De Ochtend op Radio1. “Men kan moeilijk van mij verwachten dat ik mijn Duitse collega op de vingers ga tikken. Dat ga ik ook niet doen. (...) Duitsland doet zoveel moeite om de opvang convenabel te organiseren, dan mag er wel een beetje clementie getoond worden vanuit de rechterlijke macht.”

LEES OOK. Duitsland niet goed genoeg voor asielzoekers uit België

De motivering van de rechter, als zou de Dienst Vreemdelingenzaken het dossier niet goed gemotiveerd hebben, pikt Francken niet. “De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt duizenden zaken per jaar, en die wint ze bijna allemaal.”

Precedent

Francken vreest dat dit arrest een nieuw precedent zal scheppen. “Het wordt door rechterlijke uitspraken steeds moeilijker om om de Dublin-procedure - die bepaalt welke Europese lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag - toe te passen. We kunnen zo al geen mensen meer terugsturen naar Griekenland en moeilijker naar Italië en Hongarije.”

“Door de Dublin-procedure worden landen zoals België, die een goed asielmanagement toepassen, gestraft, terwijl landen met een gebrekkige opvang beloond worden”, klaagt Francken. Hij vindt het dan ook goed dat een hervorming van de procedure op de Europese onderhandelingstafel ligt. “Dat shoppen in opvang moet stoppen.”

Afghaans gezin mag niet naar Duitsland: “Shoppen in opvang moet stoppen”
Door de vluchtelingencrisis zijn de Duitse asielcentra overbevolkt. Daardoor kunnen niet alle kinderen naar school gaan en zijn ze kwetsbaar voor misbruik. Foto: epa
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees