Stad mag fontein ’t Zand verwijderen, onduidelijkheid blijft over verhuizing

Stad mag fontein ’t Zand verwijderen, onduidelijkheid blijft over verhuizing

De kunstenares van de fontein Livia Canestraro wilde niet weten van de plannen van het stadsbestuur. Foto: mvn

Brugge -

Opluchting gisteren bij het stadsbestuur. In kort geding werd beslist dat de verwijdering van de fontein op 't Zand niet tegengehouden kan worden door de ontwerper. Al is het nog niet zeker of het Koning Albertpark de uiteindelijke bestemming blijft.

Begin december werd een bom gelegd onder de verhuizing van de fontein van 't Zand naar het Koning Albert I-park door Livia Canestraro, een van de twee ontwerpers. De reden van het verzet was dat de beelden samen met de fontein een geheel vormden dat onvervreemdbaar en onaantastbaar is volgens de kunstenares. Zonder toestemming van de auteurs of hun erfgenamen is er sprake van immateriële diefstal klonk het toen. De nieuwe plannen, waarbij de fontein in de vijver van het Koning Albert I-park zou terechtkomen, zouden met andere woorden afbreuk doen aan het originele werk.

Door deze onvoorziene omstandigheid kwam de stad Brugge opeens met de handen in het haar te zitten. Er was namelijk gepland om de fontein al in januari af te breken. Daarom spande de stad een drietal weken geleden een kort geding in om rechtszekerheid te krijgen en daarin werd gisteren uitspraak gedaan in het voordeel van de stad.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio