Veldrijdenelite Vrouwen - Kim Van de Steene buitenbeentje in wereldbekercircuit

“Altijd opgekeken naar Vos”

“Altijd opgekeken naar Vos”

Kim Van de Steene met haar man Geert en de kindjes Jonas en Roselien. Foto: Marc Van Hecke

Zomergem -

Niemand lag wakker van de uitslagen die Kim Van de Steene behaalde in de wereldbekerwedstrijden in Namen en Zolder. Ze eindigde telkens buiten de top 30. Maar haar deelname is als zorgboerin en moeder van twee kinderen wel opzienbarend.

“Ik was blij verrast toen ik te horen kreeg dat ik in Namen mocht deelnemen als vervangster voor Alicia Franck die herstellende was van een verkeersongeval”, aldus het buitenbeentje van het veldrijden bij de vrouwen die nadien ook werd weerhouden voor de wereldbekermanche in Zolder.

De veldrijdster uit Zomergem was er niet voor de eerste keer bij in de Belgische wereldbekerploeg.

“Toen ik enkele jaren geleden begon te crossen, mocht ik meteen opdraven in de wereldbeker. Dat was in de beginperiode toen het crossen bij de vrouwen nog in een verdomhoekje leefde. De voorbije jaren is het helemaal gekeerd en is het peloton ook veel sterker geworden. Dat ik er nu nog bij kan horen, verrast me, maar maakt me vooral blij.”

Verbazend is het wel want Kim Van de Steene neemt het veldrijden er louter bij als hobby. “Mijn echte trainingen werk ik af met de fietskar wanneer ik dagelijks naar de opvang rijdt. 18 kilometer heen, 18 kilometer terug. En op woensdagnamiddag las ik een specifieke cross- of looptraining in. Meestal een uurtje, niet langer”, vertelt de veldrijdster van Veloclub Meetjesland Knesselare.

Haar sport combineert ze met twee jobs. “In de voormiddag functioneer ik als ziekenhuismedewerker bij het centraal patiëntenvervoer en in de namiddag ben ik zorgboerin. Op onze kleine boerderij ontvang ik dan mensen met een handicap ofwel groepjes kinderen die op een originele manier een verjaardag willen vieren.”

Afwisseling genoeg dus voor Kim Van de Steene, temeer ze met haar man ook nog twee kinderen moet opvoeden. “Maar het crossen doe ik enorm graag. Ik begon er eigenlijk aan door toedoen van Marianne Vos. Naar haar keek ik enorm op. Maar van thuis uit was het geen boodschap om me op het crossen te storten. Ik moest wachten met veldrijden tot ik het huis uit was. Na mijn huwelijk ben ik er dan ook mee begonnen.”

Niet op de weg

“Hoe lang ik er nog mee doorga? Als ik alles kan blijven combineren zoals nu, dan wil ik nog wel een tijdje doorgaan. Mijn ambitie? Enkele keren in de top 10 eindigen in minder grote crossen zou mooi zijn want veel meer zit er niet in. Dat besef ik heus wel.”

Op de weg zullen we Kim Van de Steene niet zien. “In een peloton rijden is niets voor mij en te gevaarlijk. Daar begin ik niet aan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio