Gedaan met supergoedkope woonleningen

Gedaan met supergoedkope woonleningen

Foto: BELGA

Voor het eerst in maanden is de woonrente van de vier grote banken van ons land boven de 3 procent uitgestegen. Daarmee lijken de supergoedkope woonleningen van deze zomer definitief van de baan.

Het lijkt plots hard te gaan met de woonrente: de ene bank na de andere verhoogde de voorbije weken haar tarieven. Bij de vier grootbanken van ons land zijn die zelfs nipt boven de drie procent uitgestegen voor een lening op 20 jaar met vaste rentevoet.

Allerlei kortingen

“Ach, geen mens betaalt zoveel”, relativeert John Romain van adviesbureau Immotheker. “De officiële tarieven liggen nu wel boven de drie procent, maar de meeste mensen krijgen nog steeds allerlei kortingen, omdat ze bijvoorbeeld hun schuld-saldoverzekering bij dezelfde bank nemen, enzovoort. Het bodemtarief op de markt is op dit ogenblik 2,13 procent en enkele uitzonderingen slagen er zelfs in om nog leningen aan twee procent te verkrijgen.”

Maar enkele maanden geleden was dit toch een stukje minder. De reden hiervoor ligt in de Verenigde Staten: daar is de Centrale Bank de rentevoeten aan het laten stijgen, en daardoor gaan die ook bij ons omhoog. Toch voor die op lange termijn, want de opbrengst van uw spaarboekje blijft belachelijk laag.

Goedkoop geld

“Zolang de banken zo goedkoop aan geld raken, voelen ze ook niet de behoefte die woonleningen veel duurder te maken”, zegt John Romain. Vandaar dat hij ook geen forse verhogingen verwacht in de rest van het jaar. “Tegen Nieuwjaar volgend jaar komt er hooguit een halve procent bij”, zegt hij.

De huidige stijgingen van de woonrente zijn overigens relatief: “Op 30 december vorig jaar lagen de tarieven nog net iets hoger dan nu.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees