BASKETBAL / WIELRENNEN - Yvan Berquin, vader van vier baskettende zonen, is naast scouter voor drie basketclubs ook secretaris van profkoers Driedaagse De Panne-Koksijde

“Driedaagse is een stuk van mijn leven”

“Driedaagse is een stuk van mijn leven”

Yvan Berquin is een echte duizendpoot in de sport. Foto: Gery Lylon

Veurne / De Panne / Koksijde / Oostende / Oostkamp -

Ook in het nieuwe jaar koestert de sport haar helden, maar de vele duizendpoten blijven onontbeerlijk. Yvan Berquin maakt wekelijks topsport mee mogelijk als vader van vier baskettende zonen, scouter in het basketbal én organisator van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Hels karwei

Basket is de sport van zijn kinderen, maar koers is de sport van de vader. Als secretaris van de Driedaagse De Panne-Koksijde is Yvan Berquin op een paar weken na een heel jaar in de weer voor de befaamde wielerdriedaagse. “De slotdag is altijd op donderdag, maar dan zijn we nog een week bezig met het opruimen en het sluiten van het wedstrijdsecretariaat. Als dat achter de rug is, moeten ze mij een paar weken gerust laten, maar veel langer dan veertien dagen duurt dit niet. Het is voor buitenstaanders echt onvoorstelbaar wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van zo’n wielerwedstrijd: de sponsoring, de seingevers, de contacten met de overheid, de politie, de ploegen, de renners, de pers, noem maar op. Het is een hels karwei. Je moet bezeten zijn van sport en koers om het te blijven doen, maar de Driedaagse is een stuk van mijn leven.”

Flanders Classics wil graag een andere datum voor de Driedaagse. “Wouter Vandenhaute wil dat, maar wij zijn zeker geen vragende partij”, aldus Berquin. “Er is ook geen akkoord om bijvoorbeeld te wisselen met Dwars door Vlaanderen. Voor ons is het belangrijk dat de Vlaamse verankering voor elke Vlaamse koers een positieve invloed moet hebben. Dit jaar blijven we eind maart organiseren. De gesprekken over de toekomst zijn bezig. We spreken met de mensen van Flanders Classics, maar ook met E3 Harelbeke, ASO en Golazo. De onderhandelingen over de kalender 2018 beginnen in mei, er is dus nog even tijd. De Driedaagse in pakweg augustus is onbespreekbaar, want dan is het volop zomerseizoen aan zee en de politie zal dat nooit aanvaarden. We willen na 40 jaar ook onze eigenheid bewaren. De Driedaagse werd groot door zijn toegankelijkheid. De renners zijn nog benaderbaar bij ons en dat willen we zo houden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio