paardensport jumping mechelen

Ylona Thys droomt van internationaal debuut: “Mijn pony’s zijn mijn hele leven”

Ylona Thys droomt van internationaal debuut: “Mijn pony’s zijn mijn hele leven”

Ylona Thys: “De pony’s zijn mijn beste vrienden.” Foto: jh

Ylona Thijs (14) blikt terug op een succesvolle Jumping Mechelen. Zesmaal ging de Tongerse amazone van start in de Nekkerhal: twee zeges, een derde, een vierde, een zesde en een negende plaats mag ze bijschrijven op haar palmares. Nu droomt ze van haar internationaal debuut.

“Ik ga in de VIIO in Tongeren naar school in het derde jaar wetenschappen”, steekt Thijs, die rijdt voor LRV Vlijtingen, van wal.

“Toen ik klein was, ging ik altijd naar de wedstrijden van papa kijken. Steevast mocht ik in het zadel zitten wanneer papa’s wedstrijd erop zat.”

“Mijn allereerste rijpony kreeg ik al toen ik pas zes jaar was. We sloten ons toen aan bij de club van Sint-Albanus Vlijtingen.”

“In het begin had ik één keer per week les bij de club. De andere dagen diende ik te luisteren naar mijn papa. Nadat we meerdere pony’s hadden, gingen we een lesgever zoeken. Zo kwamen we bij Carmen Moors terecht. Nu zit ik bijna elke dag bij Carmen voor les. Haar lessen zijn zeer gevarieerd en ze weet hoe ze mijn zwakke punten moet aanpakken. De meeste pony’s die ik rij zijn mijn eigen pony’s, maar Quintana rijd ik voor Jef Moors.”

Huiswerk

“Mijn pony’s zijn mijn hele leven”, vervolgt Ylona, die op haar tiende al haar eerste nationale titel veroverde in eventing.

“De pony’s zijn mijn beste vrienden. Van mijn ouders moet ik eerst mijn huiswerk maken, vooraleer ik mag gaan rijden. Ik rij minstens één pony per dag en als al mijn pony’s gereden zijn, pak ik papa’s paard ook nog onder handen.”

“Jumping Mechelen vind ik de mooiste jumping van het jaar. Dit jaar was mijn vierde deelname. Omdat de pony’s twee weken stilgestaan hebben door mijn examens,begon ik daarna alle dagen te trainen. Mijn sportieve ambitie is altijd blijven rijden, ook doorheen de studies. Ik hoop ooit op internationaal niveau te starten.”

Wedstrijden houden Ylona scherp. “We moeten er in de eerste plaats plezier aan beleven”, zegt ze. “We leren ook nieuwe mensen kennen. Elke wedstrijd is opnieuw een uitdaging. Zonder uitdagingen zou het ook maar saai zijn (lacht).”

“Stoppen met paardrijden zal ik alleen doen wanneer het echt niet meer te combineren valt met studeren. Momenteel motiveert paardrijden me evenwel om net beter te studeren.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio