Kunstatelier gevrijwaard na brand in beschermd monument

Kunstatelier gevrijwaard na brand in beschermd monument

Een deel van het dak (rechtsboven) van het voormalige Instituut voor Bacteriologie ging in de vlammen op. Foto: atb

Leuven -

In het voormalige Instituut voor Bacteriologie in Leuven woedde gisterochtend een zware brand. Er raakte niemand gewond, maar er is wel veel schade. Het atelier van de kunstenaars Gijs Van Vaerenbergh bleef gevrijwaard.

Wellicht door een kortsluiting brak gisteren omstreeks 5 uur brand uit in het voormalige Instituut voor Bacteriologie aan de Vital Decosterstraat. “Het was een korte, uitslaande brand op de derde verdieping van het gebouw dat eigendom is van de KU Leuven”, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al door het dak. Om tot bij de vuurhaard te geraken, moest de brandweer enkele deuren openbreken. De brand was snel onder controle, zodat de aanpalende appartementen niet werden beschadigd. Uit voorzorg werden wel een vijftal bewoners geëvacueerd.

Er raakte niemand gewond. In het gebouw was op het moment van de brand niemand aanwezig. Uit de eerste vaststellingen door de brandweer blijkt kwaad opzet zo goed als uitgesloten. “Wat het vuur heeft veroorzaakt, is nog niet bekend”, zegt Sigrid Somers, hoofd van de nieuwsdienst van de KU Leuven. “Maar het gaat zo goed als zeker om een accidentele brand, waarbij een gedeelte van het dak en de vloer van het vertrek waar de brand is ontstaan, zwaar beschadigd zijn. Door de bluswerken liepen ook de lager gelegen ruimten waterschade op.” De brandweer gaat er dus niet van uit dat er een pyromaan aan het werk is in Leuven. Nochtans is het al de zoveelste brand op rij.

Het sinds 2010 beschermde monument in de stijl van de Florentijnse Renaissance (19de eeuw) doet sinds maart vorig jaar dienst als BAC-atelier. “De universiteit stelt er tien ateliers, twee paviljoenen en twee loodsen gratis ter beschikking van studenten en personeelsleden voor de beoefening van beeldende en audiovisuele kunsten, design, muziek, podiumkunsten of hybriden. Ook de kunstenaars Gijs Van Vaerenbergh hebben er een atelier, maar hun ruimte is niet geraakt door het vuur”, aldus nog Somers.

Onlangs trok Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog bijna 600.000 euro aan subsidies uit voor de restauratie van het dak en het buitenschrijnwerk van het instituut, waar destijds baanbrekend onderzoek werd gevoerd naar de bestrijding van bacteriële ziekten. Of de brand de geplande herstellingswerken zal vertragen, kon de communicatiedienst van KU Leuven gisteren niet zeggen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio