Groen wil einde maken aan “middeleeuwse praktijken”: “Stop lozen van afvalwater in de Reien”

Groen wil einde maken aan “middeleeuwse praktijken”: “Stop lozen van afvalwater in de Reien”

Groen voerde actie aan de Kapucijnenrei tegen de afvoer van rioolwater in de Reitjes. Tegen 2020 wil de partij een definitieve aanpak van alle lozingspunten. Foto: mvn

Brugge -

Een aantal woningen loost nog altijd vervuild water in de Reien. Dat blijkt uit informatie die Groen opvroeg bij de stad Brugge. “Als we opnieuw in het stadswater willen zwemmen, dan moet de stad paal en perk stellen aan deze middeleeuwse praktijken.”

Afvalwater afkomstig uit wasmachines, douches en zelfs beerputten komt anno 2017 nog altijd in de stadskanalen terecht. Bij de stad Brugge zijn nog zeven woningen bekend waarvan de afvoer niet het riool, maar wel de Reitjes als eindbestemming heeft. Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Marleen Ryelandt (Groen).

Zwemverbod

Nochtans zijn sinds de sanering van de Reien in de jaren ‘70 in principe alle huizen afgekoppeld van de Reien. Maar het gevolg van een gedoogperiode is dat een aantal huizen nog altijd niet is aangesloten op het rioolstelsel.

‘Het betreft woningen van oudere mensen die in het verleden een vrijstelling kregen om deze ingrijpende werken uit te voeren, omdat de betreffende huizen quasi volledig opengebroken moesten worden’, luidt de verklaring. De laatste aanmaningen dateren van 2005.

Het stadsbestuur heeft de dienst Leefmilieu nu de opdracht gegeven om de eigenaars opnieuw aan te manen de werken uit te voeren en om controles te doen.

Andries Neirynck, voorzitter van Groen Brugge, hoopt dat de stad de daad bij het woord zal voegen. Door de slechte waterkwaliteit kreeg Brugge vorig jaar nog een zwemverbod opgelegd voor het zwemmen in de Reien.

“Als we opnieuw in het stadswater willen zwemmen, dan moet de stad paal en perk stellen aan deze middeleeuwse praktijken. De stad kan de Reien dan wel baggeren en onderhouden, zolang het probleem niet bij de bron wordt aangepakt, is het dweilen met de kraan open”, zegt Neirynck, die vermoedt dat er meer lozingspunten zijn dan bekend bij de stad en een grondige controle wil.

“Wij vragen een definitieve aanpak van alle lozingspunten tegen ten laatste 2020. Voor kansarme gezinnen vragen we een aangepast subsidiereglement.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees