Zo ziet het (voorlopige?) parcours van het BK veldrijden er nu uit

Zo ziet het (voorlopige?) parcours van het BK veldrijden er nu uit

Foto: Foto Kurt

Het parcours van het BK veldrijden in Oostende wordt - indien de Belgische Wielerbond woensdag haar fiat geeft - aangepast. Oorspronkelijk zouden de renners 480 meter door het zand moeten, dat wordt ingekort tot 330 meter. Heel de discussie over de passage op het strand doet ons eigenlijk voorbijgaan aan de hamvraag: wat voor een parcours krijgen de renners en rensters dit weekend voorgeschoteld?

“Ongeacht de lengte van de loopstrook, zal de passage over het strand beslissend zijn”, vertelt Danny De Bie. “De start- en finishzone ligt op de renbaan, voor de hoofdtribune. Er wordt gestart en gefinisht op een sintelpiste, maar dat is niet anders dan spurten op asfalt. De aankomststrook is niet al te kort, maar je doet er toch goed aan om aan kop te beginnen.”

De renners verlaten al snel de renbaan om via de imposante brug richting strand te trekken. In totaal meer dan 120 meter, twee keer te nemen met een helling van respectievelijk 38 en 52 meter, telkens aan 21 procent. “Als je boven staat en naar beneden duikt, oogt het behoorlijk indrukwekkend. De eerste meters op het strand zijn met stabilisé verhard, wat het allemaal een beetje veiliger maakt.”

Zo ziet het (voorlopige?) parcours van het BK veldrijden er nu uit
Foto: Foto Kurt

Eens de renners het strand via de brug hebben verlaten, melden ze zich weer op de renbaan. “Dan krijgen ze meteen drie lange stroken over gras en sintel”, gaat De Bie verder. “Het mag de komende dagen nog veel regenen, het zal geen invloed hebben. Het zal altijd goed berijdbaar zijn.”

De finale is een technische zone met heel wat lussen en een kleine brug met trappen. “Mochten er nog renners bij elkaar zijn in de slotronde, dan is dit de zone waar het moet gebeuren.”

Zo ziet het (voorlopige?) parcours van het BK veldrijden er nu uit

Wat met storm?

Nog één randbemerking: mocht er zaterdag of zondag een flinke storm blazen aan de kust, dan bestaat de kans dat de brug wordt gesloten en de passage over het strand geschrapt wordt. “Er is inderdaad een veiligheidscoördinator aangesteld, maar uiteindelijk is het de brandweer die beslist”, aldus Eddy Lissens van de KBWB. “Ik maak me geen zorgen”, pikt Rik Debeaussaert in. “Mijn brug is bestand tegen een flinke storm. De weersvoorspellingen spreken van 4 tot 5 beaufort. Geen probleem!”

Hoe een verkenning met onze reporter er plots voor zorgde dat het BK-parcours werd gewijzigd? Het volledige relaas van onze reporter leest u hier. U vindt er ook een uitgebreide fotoreportage van het parcours.

“Onbegrijpelijk dat de wielerbond dit met zijn BK laat gebeuren, het maakt de taferelen die zich gisteren in Oostende afspeelden er alleen maar potsierlijker op.” Lees het commentaar van Wim Vos hier.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.