135 plaatsen voor wagens, 165 voor fietsen

Stad zet in op buurtparkings

Stad zet in op buurtparkings

Foto: Philippe Desmet

Antwerpen -

De stad Antwerpen creëert in 2017 al zeker zo veel nieuwe buurtparkeerplaatsen als in 2016. “Maar we blijven op zoek naar nieuwe plaatsen, zeker binnen de Singel”, zegt schepen Koen Kennis (N-VA).

De stad Antwerpen wil het komende jaar de parkeerdruk in de stad verminderen met buurtparkings. Dat zijn leegstaande parkings waar bewoners hun auto’s kunnen stallen, zodat er meer ruimte overblijft voor groen, speelruimte en wagens die een parkeerplek dichtbij nodig hebben. In 2016 wist de stad 135 nieuwe parkeerplaatsen te voorzien en voor 2017 staat nu al eenzelfde aantal op het programma. “Uiteraard kan dat aantal in de loop van het jaar nog verder oplopen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Momenteel telt de stad Antwerpen 989 buurtparkeerplaatsen voor wagens, 513 voor fietsen en 36 voor moto’s. “Voor 2017 staan er 165 nieuwe plaatsen voor fietsen op het programma”, zegt Kennis. “Op die manier willen we het gebruik van de fiets aanmoedigen. Veel mensen willen hun tweewieler niet op straat laten staan en hebben te weinig ruimte in de gang. In dat geval is een buurtparking de ideale oplossing.”

Van de 135 autoparkeerplaatsen die vorig jaar werden gecreëerd konden er een 70-tal enkel na de kantooruren worden gebruikt. Van de nieuwe plaatsen zijn er 115 voltijds beschikbaar. De meerderheid van de nieuwe plaatsen wordt gecreëerd aan het Van Hombeeckplein in Berchem, maar ook aan Den Bell zouden er 20 nieuwe plaatsen bijkomen.

De mobiliteitsschepen lanceert een oproep aan mensen die ideeën hebben voor nieuwe locaties. “Wie leegstaande ruimtes kent die kunnen dienen als buurtparking of zijn personeel- of klantenparking ’s avonds en in het weekend wil openstellen voor omwonenden, mag het team buurtparkeren van het Parkeer- en mobiliteitsbedrijf contacteren. Dat kan via buurtparkeren@stad.antwerpen.be of op het nummer 03/338.21.92.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio