Waarom dossiers uit ‘De Kroongetuigen’ pas de dag voor uitzending bekendgemaakt worden

Waarom dossiers uit ‘De Kroongetuigen’ pas de dag voor uitzending bekendgemaakt worden

Foto: De Kroongetuigen

Op 12 januari gaat het vierde seizoen van ‘De Kroongetuigen’ van start. Daarin vertelt reportagemaker Jeroen Wils het verhaal achter spraakmakende misdaden aan de hand van getuigenissen van politie, gerecht en nabestaanden. Maar welke dossiers aan bod zullen komen, mag pas de dag voor de uitzending bekendgemaakt worden.

In het vierde seizoen komen voornamelijk recente dossiers aan bod. “In het verleden hebben we vaak oudere zaken uitgespit, ook omdat de parketten-generaal ons dat vroegen”, zegt Jeroen Wils in Story. “Maar inmiddels hebben we zo’n sterke vertrouwensrelatie met hen opgebouwd, dat ze weten dat we elke zaak aanpakken met de nodige omzichtigheid en sereniteit.”

Dat betekent ook dat de inhoud van iedere aflevering pas de dag voor de uitzending bekendgemaakt mag worden. “De zaak in de eerste aflevering kan ik intussen wel al zeggen. Dat wordt Ronald Janssen”, klinkt het. “Maar wij zijn zo voorzichtig om te voorkomen dat daders rechtsmiddelen zouden zoeken om de aflevering tegen te houden. Moorddossiers, gerechtelijke onderzoeken: het zijn allemaal delicate zaken die gevoelig liggen.”

De makers van het programma kiezen ook bewust voor complexe misdaden die een enorme maatschappelijke impact hebben gehad. “Zo kunnen de daders zich niet beroepen op hun recht op privacy. Door de ernst of gewelddadigheid van hun daden hebben ze zelf die publiciteit opgezocht.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees