Nachtvorst aan bovenleidingen verstoort tramverkeer in Gent

Nachtvorst aan bovenleidingen verstoort tramverkeer in Gent

Foto: archief/Hollandse Hoogte

Gent - Het tramnet in Gent is dinsdagochtend bijna twee uur verstoord geweest door de vriestemperaturen. Door onverwachte ijsvorming rond de bovenleidingen konden de trams pas uitrijden nadat de leidingen vrijgemaakt waren. Dat is vernomen bij De Lijn Oost-Vlaanderen.

Het was een moeilijke ochtend voor tramreizigers in Gent dinsdag. Zowel op lijn1, lijn 4 als lijn 21 reden er tussen 7 en 8.30 uur weinig of geen trams. De oorzaak: de nachtvorst. Door de vriestemperaturen in de nacht van maandag op dinsdag vormde zich een laagje ijs rond de bovenleidingen. Door dat laagje ijs verliezen de trams contact met de bovenleiding en vallen ze zonder stroom.

"De ijsvorming gaf problemen op de lijn 21 naar Zwijnaarde, lijn 4 naar het UZ en lijn 1 aan Flanders Expo", zegt Davy Van Swael, woordvoerder van De Lijn Oost-Vlaanderen. "Er zijn trams ingezet om de bovenleidingen vrij te maken. Maar daardoor is het tramverkeer trager op gang gekomen. Rond 7 uur zijn de eerste problemen vastgesteld. Rond 8.45 uur verliep alle verkeer opnieuw normaal."

Door de vriestemperaturen viel ook een tram stil, op lijn 1 net voor Wondelgem. Daardoor moesten er pendelbussen ingelegd worden tussen het Van Beverenplein en Wondelgem.

Voorspellen

Ijsvorming rond de bovenleidingen is vooral bij de hermelijntrams een probleem. Als de tramstellen hun stroom verliezen vallen ze stil en moeten ze heropgestart worden. De oude pcc-trams hebben de beste installatie om bovenleidingen ijsvrij te maken. "We hebben ze deze ochtend de trajecten met problemen een aantal keer laten afrijden", zegt De Lijn.

Is dat niet te voorspellen, nachtvorst? Bij zware vriestemperaturen stuurt De Lijn in Gent meestal de hele nacht trams op pad om de leidingen ijsvrij te houden. "Wij volgen de weersverwachtingen natuurlijk op. Maar het blijft onvoorspelbaar of zich ijs zal vormen rond de leidingen of niet", zegt Van Swael. "Dat heb je niet in de hand. Als het wel te voorspellen is, dan nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio