Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”

Raketlancering - Kim Jong Un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is misschien wel de meest onvoorspelbare leider op deze planeet. Dat die man een plan heeft om tegen het einde van dit jaar “koste wat het kost nieuwe nucleaire wapens te hebben” en dat hij de lancering van een intercontinentale raket heeft aangekondigd, maakt dat internationale waarnemers spreken over een “onheilspellend 2017” wat Noord-Korea betreft.

Een jaar geleden voerde Noord-Korea een nucleaire test uit. In september deed het land dat nog eens, in Pyongyang. Het was de meest krachtige test tot dan die Noord-Korea ooit had uitgevoerd, zo communiceerde het regime van het communistische land.

Het voegde daaraan toe dat zo’n kernkop kan gemonteerd worden aan ballistische raketten, raketten die richting een bepaald doel kunnen gestuurd worden.

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”
Kim Jong Un tijdens zijn nieuwjaarstoespraak Foto: AFP

In zijn nieuwjaarstoespraak een paar dagen geleden had de leider van Noord-Korea, die beschouwd wordt als een van de wreedste dictators die Noord-Korea in de recente geschiedenis gekend heeft, het ook over “testlanceringen van intercontinentale raketten die ver gevorderd zijn” en over “het onderzoek en de ontwikkeling van de modernste wapentechnologie die in een laatste fase zit.”

Intussen heeft Noord-Korea ook een satelliet de ruimte ingebracht waarmee langeafstandsraketten zouden kunnen worden geleid. Dat wordt gezien als een belangrijke stap in de lancering van zo’n intercontinentale raketten.

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”
Raketlanceringen in Noord-Korea Foto: REUTERS

Komen daar nog een hele reeks andere raketproeven bij, zowel vanop zee als vanop land gelanceerd, en de wereld heeft heel wat redenen om zich zorgen te maken, klinkt het bij internationale waarnemers. Kim Jong Un, die in 2011 zijn overleden vader opvolgde, heeft nucleaire wapens getest, en niemand weet in welke mate hij echt bereid is die ook te gebruiken.

“Recept voor een ramp”

“De combinatie van kernkoppen met ballistische rakettechnologie in de handen van een onvoorspelbare leider als Kim Jong Un is een recept voor een ramp”, zei admiraal Harry Harris, hoofd van het Pacific Command van het Amerikaanse leger, in december al tijdens een speech.

Bruce Bennet, een analist bij de Amerikaanse denktank Rand Corportation gaat nog een stap verder. “Kim Jong Un kan beschouwd worden als de gevaarlijkste man ter wereld”, zo zei hij aan de Amerikaanse zender CNN.

“Kernkoppen met hogere slagkracht”

Noord-Koreaanse staatsmedia hebben intussen ook gezegd dat de vele testen die intussen werden uitgevoerd het land in staat stellen om “een verscheidenheid aan kleinere, lichtere en gediversifieerde kernkoppen van een hogere slagkracht te produceren.”

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”
Raketlancering in Noord-Korea Foto: EPA

Westerse experts vrezen dat Noord-Korea hiermee het bereik van de kernwapens kan doen toenemen, waardoor die mogelijk ook een bedreiging vormen voor onder andere Alaska, Hawaiï of zelfs het Amerikaanse vasteland.

De in september geteste kernkop had een explosieve kracht van zo’n 10 kiloton. Dat was bijna 2 keer zoveel als de kracht van de test die in januari 2016 werd uitgevoerd, aldus het Meteorologische Instituut van buurland Zuid-Korea. Ter vergelijking: de atoombom die de Verenigde Staten in 1945 op Hiroshima heeft gedropt had een kracht van zo’n 15 kiloton.

Mondiale dreiging?

Hoewel Kim Jong Un dus duidelijk vooruitgang heeft geboekt in de slagkracht van de raketten die zijn land produceert, zijn de technologieën in Noord-Korea volgens Bennett nog niet toereikend genoeg voor een mondiale dreiging. “Althans nóg niet,” zo voegt hij eraan toe. “Momenteel hebben ze in het land nog geen betrouwbaar lanceringsmechanisme voor langere afstandsraketten, die een geleide afstand van meer dan 3.200 kilometer kunnen afleggen. Van 8 proeven daarvoor, mislukten en zeven. En de 8ste proef werd slechts over een kortere afstand getest. Ook lanceringen vanop zee staan nog niet op punt.”

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”

Daardoor is het voorlopig ondenkbaar dat Noord-Korea landen buiten Azië zou kunnen treffen. Maar van zodra die lanceringstechnologie er wél is, kan de onvoorspelbare dictator Kim Jong Un een grote bedreiging vormen. Zeker omdat Noord-Korea het enige land is ter wereld dat in de 21e eeuw kernwapens heeft getest.

Kernwapens ten koste van alles

Het Westen onderneemt daar geen militaire acties tegen, maar voert steeds meer economische sancties in tegen Noord-Korea, iets wat het land steeds verder isoleert. “Maar Kim Jong Un gelooft dat het nog steeds nodig is voor het land om geavanceerde kerncapaciteit te hebben”, zegt Seung-Kyun Ko, een voormalige onderzoeksmedewerker van het Zuid-Koreaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Kernwapens zijn voor Noord-Korea een middel om de onderdrukte bevolking trots en hoop te geven.”

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”
Noord-Koreanen kijken naar de nieuwjaarstoespraak van hun leider Foto: AP

Bovendien zal de ontwikkeling van kernwapens en raketten doorgaan zolang de VS zijn land bedreigt, zo zei Kim Jong Un in zijn toespraak dit weekend. “Wij moeten resoluut de verachtelijke en kwaadaardige bewegingen van de vijand afslaan die erop gericht zijn de pure en brandende liefde van het volk voor de partij te verzwakken.”

De focus van Kim op kernwapens werkt ook een “vraatzucht” van Kim Jong Un in de hand, volgens Ko. “Hij wil kernwapens, ten koste van alles.” Een uitspraak van een hooggeplaatste Noord-Koreaanse diplomaat die eerder dit jaar naar Zuid-Korea was overgelopen bevestigt dat vermoeden alleen maar: “Kim Jong Un wil de kernwapens absoluut niet terugdringen, zelfs niet als het Westen hem daarvoor grote geldsommen geeft.”

Teken van grootheid van de natie

Tegen eind 2017 wil Kim Jong Un een nieuw nucleair wapenarsenaal aangelegd hebben, volgens Thae Yong-Ho, een voormalige medewerker aan de ambassade van Noord-Korea in Londen. “De Noord-Koreaanse leider heeft van de ontwikkeling van kernwapens zijn belangrijkste bron van legitimiteit gemaakt, hij heeft er zijn lot aan verbonden. Hij beschouwt die nucleaire wapens als een teken van de grootheid van de natie en zet dat boven economische vooruitgang.”

Velen beschouwen Kim Jong Un hierdoor als een instabiele gek, volgens anderen is de man net heel berekend. Maar welk van de twee Kim Jong Un ook écht is, in beide gevallen is hij “bijzonder gevaarlijk”, zo klinkt het.

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”
Foto: EPA

Preventief aanvallen

Een gepensioneerde Amerikaanse generaal, Walter Sharp, riep daarom in december nog op om de raketinstallaties van Noord-Korea daarom preventief aan te vallen en zo onschadelijk te maken. “Van zodra Noord-Korea ook echt met succes testen met langeafstandsraketten die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken afrondt, moet Donald Trump ingrijpen”, zegt hij.

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”
Foto: AP

De kans op een conflict met Noord-Korea lijkt met het aantreden van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president op 20 januari alvast iets minder klein. Trump heeft tijdens de campagne al vaker aangegeven dat hij niet vies is van een krachtig, militair optreden.

Op Twitter heeft Donald Trump intussen ook al gereageerd op de nieuwjaarstoespraak van Kim Jong Un. Hij zegt dat “het niet zal gebeuren dat de raketten van Noord-Korea Amerika zullen raken.” Of Trump daarmee bedoelt dat hij niet gelooft in de beweringen van de Noord-Koreaanse leider of dat hij zelf van plan is om preventieve maatregelen te nemen, is niet duidelijk.

 

 

Moet de wereld zich zorgen maken? “Dit is de gevaarlijkste man op onze planeet”
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees