Trump bedreigt General Motors en Ford en haalt slag thuis

Trump bedreigt General Motors en Ford en haalt slag thuis

Foto: AP

Toekomstig Amerikaans president Donald Trump dreigt de grootste Amerikaanse autobouwer General Motors stokken in de wielen te steken door een zware importbelasting in te voeren. Ook Ford ligt onder vuur bij Trump en annuleerde prompt een deel van de Mexicaanse plannen.

“General Motors stuurt in Mexico gemaakt model van Chevy Cruze belastingvrij over de grens naar de Amerikaanse autodealers. Produceer in de VS of betaal hoge grensbelasting”, stelt Trump dinsdag in een bericht op Twitter.

GM maakt de meeste wagens van het type Chevrolet Cruze in de Amerikaanse staat Ohio, maar enkele modellen worden uit Mexico ingevoerd. Dat is niet naar de zin van Trump, die al tijdens de verkiezingen de slogan “Amerika eerst” gebruikte.

Hij viel ook Ford al aan wegens het verplaatsen van jobs naar Mexico. Midden vorige maand liet topman Mark Fields nog verstaan dat hij absoluut wilde doorzetten met het plan om de productie van kleine automodellen te verhuizen van Michigan naar Mexico. Hij wees erop dat de Amerikaanse consument nu eenmaal vragende partij is voor goedkope kleine auto’s. “De klant primeert”, luidde het toen. De topman beklemtoonde ook nog dat er in Michigan geen banen verdwijnen, omdat de fabriek twee nieuwe modellen zou krijgen.

Maar Trump dreigde er dus mee een invoertarief van 35 procent op te leggen aan bedrijven die buiten de Verenigde Staten nieuwe fabrieken bouwen voor producten die ze in de VS verkopen. Daarom buigt Ford nu en bergt het zijn plannen voor de Mexicaanse fabriek op, zo kondigde Fields dinsdag aan op een persconferentie. Het betreft een investering van 1,6 miljard dollar. In de fabriek in Michigan zal nu 700 miljoen dollar worden geïnvesteerd, aldus de topman.

Maar Ford heeft zich niet laten doen door Trump, wil het bedrijf graag duidelijk maken. “De productie van de nieuwe Sedan zal nog steeds in Mexico gebeuren”, klinkt het in een mededeling. “Maar wel in een bestaande fabriek.”

Trump heeft dinsdag ook het hoofd van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging onder zijn presidentschap bekendgemaakt. Advocaat Robert Lighthizer zal die rol op zich nemen. De 69-jarige Lighthizer was al adjunct-handelsvertegenwoordiger onder president Reagan en was in het verleden kritisch over de Chinese handelspraktijken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees