Auto’s en vuilnisbakken in brand gestoken en brandweer bekogeld: zo rustig was oudejaarsnacht toch niet in Brussel

Auto’s en vuilnisbakken in brand gestoken en brandweer bekogeld: zo rustig was oudejaarsnacht toch niet in Brussel

Foto: BELGA

Brussel -

De overgang van oud naar nieuw is in Brussel niet zo rustig verlopen als tot nog toe werd gemeld. Verschillende media meldden al dat her en der in Brussel auto’s en vuilnisbakken werden in brand gestoken en nu blijkt dat de brandweer bij verschillende interventies ook werd bekogeld met stenen, flessen en vuurpijlen. Dat melden zowel het Brusselse parket als de brandweer zelf.

In de politiezone Brussel-Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis) werden in de nacht van 31 december op 1 januari vijf wagens in brand gestoken, verspreid over de drie gemeenten. Drie andere wagens, die vlakbij de in brand gestoken wagens geparkeerd stonden, liepen ook schade op. De politie Brussel Zuid kon wel vier verdachten oppakken. Drie van hen werden opgepakt voor het in brand steken van een vuilnisbak, de vierde verdachte is een minderjarige die brand zou hebben gesticht aan een voertuig. Hij werd voorgeleid bij de jeugdrechter.

Ook in de politiezone Brussel West (Jette, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem) werd er brand gesticht, aan metrostation Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek gingen een auto en een scooter in vlammen op. Toen de brandweer ter plaatse kwam, werd ze omsingeld door een dertigtal jongeren. Ze kropen op de brandweerwagen, gooiden met stenen en probeerden zelfs een vuurpijl aan te steken. Bij een tweede interventie in de Vierwindenstraat werd de brandweer opnieuw bekogeld met stenen.

In dezelfde politiezone werden bovendien vuilnisbakken en vuilniscontainers in lichterlaaie gezet en werd ook de politie bekogeld met stenen. Verdachten konden er evenwel niet geïdentificeerd worden.

In de politiezone Brussel-Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) werden ten slotte één auto en een bushalte in brand gestoken.

“Niet dramatiseren”

“We willen niet dramatiseren maar erover zwijgen, is ook geen oplossing”, zegt brandweerkapitein Karel Lambert. De Brusselse brandweer telde in oudejaarsnacht, tussen 21 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends, 650 interventies, waarvan 90 brandinterventies.

“650 interventies is ongeveer dubbel zoveel als op andere dagen”, zegt kapitein Karel Lambert. “Dat is niet erger dan andere jaren, maar zeggen dat de nacht ‘rustig’ verlopen is, is een foute voorstelling.”

Erger vindt de brandweer dat ze bij verschillende interventies bekogeld werd, onder meer met vuurpijlen. “In sommige gevallen zijn het waarschijnlijk mensen in feeststemming die niet verder nadenken, of stoerdoenerij, maar het gebeurt meer dan eens dat zo’n vuurpijl een brandweerwagen raakt.”

Brandweerwagens die al of niet opzettelijk bekogeld worden met vuurpijlen is één zaak. Maar als ook brandweerlui zelf het doelwit worden van vuurpijlen of stenen, gaat het voor de Brusselse brandweer echt wel een brug te ver. “Enkele jaren geleden is al een collega gewond geraakt toen hij bekogeld werd”, zegt kapitein Lambert. “Het is ook frustrerend dat wij bekogeld worden terwijl we enkel tussenbeide komen om de mensen te helpen.”

Kapitein Lambert legt er wel de nadruk op dat het niet de bedoeling is een polemiek te voeren. “We moeten onderzoeken waarom die mensen dat doen, maar daarvoor moeten we er wel kunnen over spreken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees