Dakar 2017. Fransman Sebastien Loeb slaat dubbelslag in tweede etappe

Dakar 2017. Fransman Sebastien Loeb slaat dubbelslag in tweede etappe

Foto: Photo News

De Fransman Sebastien Loeb (Peugeot) heeft de tweede etappe in de Dakar bij de wagens op zijn naam geschreven. De etappe liep over een afstand van 275 kilometer tussen Resistencia en San Miguel de Tucman (beiden in Argentinië). Loeb is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Tom Colsoul, de copiloot van de Pool Jakub Przygonski (Mini) en enige Belg bij de wagens, finishte als elfde op 9 minuten en 55 seconden.

Loeb legde de rit af in 2 uur 6 minuten en 55 seconden en bleef de ritwinnaar van maandag, de Qatarees Nasser Al-Attiyah van het Belgische Overdrive-team van Jean-Marc Fortin, één minuut en 23 seconden voor. Al-Attiyah moet zijn leidersplaats ook afgeven aan Loeb.

De derde plaats was voor de Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot), op 2 minuten en 18 seconden. Hij staat ook in het algemeen klassement derde. Plekken vier en vijf gingen naar de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers en de Spanjaard Nani Roma, beiden ook lid van het Belgische Overdrive-team.

De derde etappe van de Dakar brengt de karavaan woensdag van San Miguel du Tucuman naar San Salvador de Jujuy over 780 km, waarvan 364 km tegen de tijd. Nasser Al-Attiyah is dus de leiding kwijt, maar de Qatarees en zijn teambaas malen daar niet om. Met drie wagens in de top vijf blijft het Belgische Overdrive Racing vooraan meedraaien.

“De rit van dinsdag was bijzonder snel. Vaak waren de rijders tegen topsnelheid aan het racen”, verklaarde teambaas Jean-Marc Fortin. “De wagen van Nasser vertoonde niet het minste probleem, maar Peugeot was iets sneller. Correctie, Loeb was iets sneller. Hij heeft toch iets speciaal. Wanneer hij aanvalt, moet je bij de pinken zijn en proberen aan te klampen. Dat hebben wij gedaan. Na twee dagen scheidt de top 5 zich voorzichtig af, al mag je daar nog niet veel uit concluderen. Het is wel opmerkelijk dat Peterhansel al voor de tweede dag op rij tijd verliest. Nasser Al-Attiyah had het nadeel dat hij als eerste de baan op moest. Dat was niet zonder gevaar, want er waren heel wat dieren op de piste. Woensdag moet Loeb het parkoers openen en dat kan dan weer in ons voordeel zijn. Vergeleken met de derde rit waren de eerste twee niet meer dan schermutselingen. De echte wedstrijd begint woensdag wanneer we klimmen tot een hoogte van 4.500 meter en er voor het eerst echt genavigeerd zal moeten worden.”

Toby Price nieuwe leider bij de motorrijders

De Australische titelverdediger Toby Price (KTM) heeft de tweede etappe in de Dakar bij de motorrijders op zijn naam geschreven. Gilles Vanderweyen (KTM), de enige Belg bij de motors, eindigde als 111e op 1u19:30 van Price.

Price werkte de 275 kilometer af in 2u37:32 en was zo 3:22 sneller dan de Oostenrijker Matthias Walkner. De Spanjaard Paulo Gonçalves kwam 3:51 na de winnaar als derde over de streep. In de stand neemt Toby Price de leidersplaats over van de Spanjaard Juan Pedrero Garcia (Sherco TVS), die dinsdag niet verder kwam dan een vijftiende plaats.

Nederlander Martin van den Brink snelste trucker in tweede etappe

De Nederlander Martin van den Brink (Renault) heeft de tweede etappe in de Dakar voor vrachtwagens gewonnen. In de Argentijnse modder was hij 2:03 sneller dan de Rus Dmitry Sotnikov (Kamaz) en 2:52 dan zijn landgenoot Peter Versluis (MAN).

Jan Van der Vaet was als navigator van de Nederlander Hans Stacey (MAN) beste Belg met een zevende plaats op 3:07. Serge Bruynkens werd met de Kazach Artur Ardavichus negende op 3:50.

Martin Van den Brink is ook de nieuwe leider. Hij heeft 3:09 voor op Sotnikov en 3:11 op de Tsjech Martin Kolomy (Tatra), de winnaar van de eerste rit. Van der Vaet is achtste op 4:15, Bruynkens tiende op 4:46. .

Dakar 2017. Fransman Sebastien Loeb slaat dubbelslag in tweede etappe
Foto: AP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.