Deze bijzondere orka zwom al rond toen de Titanic zonk, maar is op 105-jarige leeftijd doodverklaard

Deze bijzondere orka zwom al rond toen de Titanic zonk, maar is op 105-jarige leeftijd doodverklaard

themabeeld Foto: ISOPIX

In 1911 zag ze het levenslicht. Granny, zoals ze de laatste jaren liefkozend genoemd werd, zwierf al door de oceanen toen de Titanic verging. Onderzoekers houden haar al sinds de jaren 70 in de gaten, maar plots is er van Granny geen spoor meer. De onderzoekers gaan ervan uit dat de orka na al die tijd de pijp aan Maarten gegeven heeft.

Haar leeftijd sloeg onderzoekers met verstomming. Orka’s leven gewoonlijk tussen de 60 en de 80 jaar in het wild, maar met haar 105 jaar moet Granny een van de oudste levende orka’s op aarde geweest zijn. Ze was de matriarch van een groep genaamd de “Zuidelijk Residerende Orka’s” in Californië, waar eerder al orka’s Ocean Sun en Lummi op 85- en 98-jarige leeftijd stierven, wat ook uitzonderlijk hoge leeftijden zijn.

De eerste foto’s van Granny werden genomen in 1967 en vier jaar later begonnen wetenschappers haar groep te onderzoeken. In 1976 viel ook het oog van dr. Ken Balcomb op de groep orka’s van Granny. Hij schreef dat hij haar laatst gezien had op 12 oktober 2016, toen ze naar het noorden zwom, ver voor alle anderen.

“Misschien hebben andere toegewijde walvisspotters haar sindsdien nog gezien”, schreef hij. “Maar sinds het eindejaar is ze officieel vermist en met spijt in het hart beschouwen we haar nu als overleden.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees