Het uitsterven van de dinosaurussen zou wel eens een heel banale reden kunnen hebben

Het uitsterven van de dinosaurussen zou wel eens een heel banale reden kunnen hebben

themabeeld Foto: ss

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een deel van de reden achter het uitsterven van de dinosauriërs wel eens te maken zou kunnen hebben met het feit dat de dieren er simpelweg te lang over deden om ter wereld te komen. Tot nu gingen wetenschappers er nog van uit dat een dinosaurusei er ongeveer even lang over zou doen om uit te komen als een vogelei, maar dat blijkt nu heel wat langer te zijn.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat dinosaurussen er maar liefst zes maanden over zouden gedaan hebben om uit hun ei te komen. Die lange broedtijd zou aan hun uitsterven bijgedragen kunnen hebben volgens de wetenschappers.

De wetenschap is er lange tijd van uitgegaan dat dinosauruseieren ongeveer dezelfde tijd nodig hadden om uit te komen als vogeleieren. Die hebben er tussen de 11 en 85 dagen voor nodig, afhankelijk van de soort.

De traditionele reden voor het uitsterven van de dinosaurussen blijft nog wel gelden, namelijk de inslag van een grote komeet die het merendeel van de dieren in een klap wegvaagde. Het feit dat hun eieren zoveel tijd nodig hebben om uit te komen zou er wel voor gezorgd hebben dat ze niet in staat waren de gestorven dieren aan een snel genoeg tempo te vervangen.

Niet alleen de lange broedtijd zou een probleem zijn, maar ook het feit dat de dieren er daarna nog eens heel lang over zouden doen om volwassen te worden. Alles samen zou een dinosaurus er twee jaar over gedaan hebben om volledig volwassen te worden, en dat was veel te lang in de barre omstandigheden na de inslag.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S