Experiment om werknemers minder lang te laten werken, is mislukt

Experiment om werknemers minder lang te laten werken, is mislukt

In Zweden wordt al langer geëxperimenteerd met flexibele werktijden en arbeidsvoorwaarden, maar een recente test met een zesurige werkdag (in plaats van 8 uur) lijkt niet het verhoopte resultaat te halen.

Het experiment werd uitgevoerd in een rusthuis in Göteborg. De 68 verzorgers gingen een tijdlang 6 uur werken per dag in plaats van de normale werktijden. Om die 2 uur minder lang werken te compenseren, moesten er wel 17 nieuwe personeelsleden worden aangetrokken.

Zes uur werken per dag in plaats van acht uur zou dus heel wat extra werkingskosten met zich meebrengen, maar het ziekteverzuim zou daardoor lager liggen, zo was het uitgangspunt van het experiment. Daardoor zouden de extra werkingskosten worden gecompenseerd.

Maar uit de resultaten blijkt nu dat de extra kosten te hoog liggen en dat ze niet opwegen tegen de voordelen die de werknemers ondervinden bij zo’n werkdag van zes uur.

Die voordelen bleken er wel degelijk te zijn, zo bleek uit het experiment. Zo gaven de medewerkers aan dat ze zich gezonder voelden. Het ziekteverzuim lag ook lager. De patiënten van het rusthuis werden ook beter verzorgd, zo bleek.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees