Conciërge museum Gust De Smet overleden

Sint-Martens-Latem - Na een kort verblijf in het ziekenhuis is Astère Verhegghe (87), de voormalige conciërge van het Museum Gust De Smet in Deurle, overleden

Astère Verhegghe was in Deurle en Sint-Martens-Latem erg bekend. Dat hij conciërge werd van het museum, hoeft ook niet te verwonderen. In afwachting dat Gust De Smet omstreeks 1930 naar een  nieuwe villa in de Pontstraat zou verhuizen, woonde die een tijdje in de boerderij van de familie Verhegghe in de Koedreef in Deurle. Later kocht Gust De Smet van de familie Verhegghe overigens een stuk grond in de Koedreef, waar hij een sober woonhuis met atelier liet bouwen.
Astère Verhegghe was de buurjongen van De Smet en deed allerlei klusjes voor de kunstenaar, onder meer als boodschappenjongen. “Maar zijn atelier was verboden terrein”, vertelde Verhegghe enkele jaren geleden nog in onze krant.
Museum
Na de dood van de kunstenaar in 1943 schonk diens weduwe in 1948 de woonst en de kunstwerken aan de gemeente, op voorwaarde dat er een publiek toegankelijk museum van zou worden gemaakt dat ‘moest worden beheerd worden door een man van het volk’.
 Die man van het volk werd gevonden in Astère Verhegghe, de vroegere buurman. In 1950 ging het museum open. Verhegghe ging er eind de jaren 80 zelf wonen en ontving er jarenlang de bezoekers. Door dagelijks tussen de kunstwerken te leven was hij een echte kenner geworden.
Toen het museum Gust De Smet werd gerenoveerd, verhuisde Astère Verhegghe in april 2014 naar een serviceflat van het OCMW in Sint-Martens-Latem. Ook daar leefde hij voort tussen de souvenirs  aan Gust De Smet. Zijn gezondheid liet hem niet meer toe om op 15 oktober van vorig jaar de openingsplechtigheid van het gerenoveerde museum bij te wonen

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio