Russische generaal begeeft zich op glad ijs: “Amerika heeft olievelden van ISIS gespaard bij bombardementen”

© EPA

De coalitie die door de VS geleid werd om ISIS in Syrië en Irak te bombarderen heeft daarbij de olievelden van de terreurgroep gespaard. Dat beweert althans een Russische generaal.

lbo

“Miraculeus genoeg werden bij VS-bombardementen enkel olievelden van ISIS gespaard, olievelden waar ISIS iedere maand miljoenen dollars mee verdient door illegale verkopen”, zegt Igor Konashenkov, Russich Majoor Generaal, en woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie.

© REUTERS

Konashenkov reageerde daarmee op eerdere statements van CIA-baas John Brennan. Die zei dat Rusland een “verschroeiend beleid” had in Syrië. “Wat de Russen hebben gedaan in Syrië, heeft geleid tot verwoestingen en tot duizenden en duizenden onschuldige doden. Dat is iets dat de VS nooit zou doen in die militaire conflicten”, zo zei Brennan vorige week.

© REUTERS

“Door VS miljoenen burgers op de vlucht”

Konashenkov zegt dat Brennan perfect weet dat “al lang voor Rusland begon te opereren in Syrië de internationale coalitie onder leiding van Amerika gericht de economische structuur in Syrië heeft vernietigd met bombardementen.” Hij voegt er ook nog aan toe dat de VS-coalitie zo sinds 2012 systematisch de legitimiteit van het regime van president maximaal probeerde te verzwakken, “ondanks dat dit leidde tot miljoenen burgers die op de vlucht moesten slaan.”

© EPA

“Het is ook nauwelijks toevallig te noemen dat grote Amerikaanse bedrijven die dicht bij het Pentagon en de CIA staan, de eersten zijn om contracten binnen te halen om vernietigde infrastructuren weer op te bouwen”, gaat Konashenkov verder. “Ik wil er ook op wijzen dat de grootste oorlogen van de voorbije jaren ontketend werden door de VS als een gevolg van valse informatie van de CIA, zoals de oorlogen in Libië, Joegoslavië, Irak of Afghanistan”, zegt hij. “En die werden telkens verdergezet met de vernietiging van de economische infrastructuur door de Amerikaanse luchtmacht.”

Staakt-het-vuren zonder de VS en CIA

Konashenkov wijst er tenslotte nog op dat het belangrijkste resultaat in Syrië behaald is zonder de VS en zonder de Amerikaanse CIA. “Samen met Turkije, Iran en Syrië zijn we tot een akkoord gekomen over een staakt-het-vuren in Syrië.”

© AP

© AFP

Meer over Syrië

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie