Amri bracht twee uur door in Brussel Noord na aanslag

Amri bracht twee uur door in Brussel Noord na aanslag

Anis Amri in Brussel Noord. Foto: Federaal Parket

Twee dagen na de aanslag in Berlijn is dader Anis Amri in Brussel geweest. Hij is vanuit Nederland met de trein naar ons land gereisd en bracht twee uur door in Brussel Noord. Dat meldt het federaal parket.

Het wordt elke dag duidelijker wat Anis Amri, de man die op 19 december met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn, de dagen voor en na de aanslag gedaan heeft.

Gefilmd in Brussel-Noord

Na de aanslag liet Amri zijn vernielde vrachtwagen achter en vluchtte hij naar het station Zoo in Berlijn. Hij werd daar gefilmd door een bewakingscamera en stak er zijn vinger op om een teken te doen dat typerend is voor terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

Vervolgens werd hij op woensdag 21 december om 11.30 uur in Nijmegen gezien en daarna om 13.30 uur in Amsterdam. In die Nederlandse stad bracht hij meerdere uren door, blijkt uit een brief die de Nederlandse minister van Justitie Ad van der Steur woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Waar Amri in Amsterdam heenging, zegt Van der Steur niet. Hij benadrukt dat het onderzoek nog in volle gang is.

Vanuit Amsterdam reisde hij rechtstreeks naar Brussel Noord. “In het kader van het opsporingsonderzoek na de aanslag heeft de spoorwegpolitie van Brussel, in samenwerking met de cel beelden van de NMBS, alle beelden bekeken van de veiligheidscamera’s van het station van Brussel Noord”, aldus parketwoordvoerder Eric Van der Sijpt. “Deze analyse heeft aangetoond dat Amri op 21 december rond 19 uur toegekomen is met de trein vanuit Amsterdam en in het station van Brussel Noord is gebleven tot ongeveer 21 uur.”

“In het belang van het Belgisch en Duits onderzoek kan er geen verdere informatie vrijgegeven worden.”

Amri bracht twee uur door in Brussel Noord na aanslag
Foto: AFP

Amri dook een dag later op in het Franse Lyon. In de namiddag werd hij daar gefilmd in het station Lyon Part-Dieu. Van daaruit zou Amri de trein naar Chambéry genomen hebben, om vervolgens over te stappen richting het Italiaanse Turijn. Een bewakingscamera filmde Amri om 22.14 uur in het Turijnse station Porta Nuova. Hij zou een tweetal uur in het station gebleven zijn. Na middernacht, om 00.58 uur, wordt hij in het centraal station van de stad gefilmd. Nog later, omstreeks 3.30 uur, wordt Amri tijdens een identiteitscontrole neergeschoten in Sesto San Giovanni, nabij Milaan.

Aan vooravond op restaurant met vriend

Het Duitse federaal parket maakte woensdag op een persconferentie ook bekend dat Amri aan de vooravond van de aanslag in het noorden van Berlijn nog uitgebreid was gaan tafelen met een vriend. Die man, een 26-jarige Tunesiër, werd dinsdag opgepakt in een asielcentrum in Berlijn. Tegen hem werd een arrestatiebevel uitgevaardigd op verdenking van uitkeringsfraude, aldus woordvoerster Frauke Köhler van het Duits Openbaar Ministerie.

Volgens de openbare aanklager in Berlijn zou de 26-jarige Tunesiër met minstens twee valse namen van april tot november 2015 in verschillende steden ten onrechte uitkeringen volgens de ‘Asylbewerberleistungsgesetz’ ontvangen hebben. Daarom werd hij sinds de lente van 2016 doorgelicht.

Er is geen enkel bewijs van medeplichtigheid bij de aanslag in Berlijn, benadrukt het parket, maar het gaat er wel van uit dat de man op de hoogte was van de plannen van Amri.

Zeker is wel dat de man niet aanwezig was op het moment van de aanslag. De twee kenden elkaar al meer dan een jaar. Ze leerden elkaar kennen in een asielcentrum.

Poging tot contact

Ook opvallend: Amri heeft op de dag van de aanslag tweemaal geprobeerd om een man met wie hij samenwoonde te bereiken. Wie de man is en welke link hij zou kunnen hebben met de aanslag, is nog onduidelijk. Het is ook niet duidelijk of Amri en de man effectief gesproken hebben.

Poolse trucker al vroeger doodgeschoten

De onderzoekers weten nu wel zeker dat het wapen waarmee Amri in Milaan een agent had neergeschoten op de dag waarop hij zelf doodgeschoten werd, ook dat was waarmee hij de Poolse trucker om het leven had gebracht. Hoe hij eraan kwam, is onduidelijk, want de fabrikant ervan is failliet sinds de jaren 90.

Amri bracht twee uur door in Brussel Noord na aanslag
Foto: EPA

Daar is nog meer over duidelijk geworden. De eigenaar van de vrachtwagen, die Amri had overmeesterd om met zijn truck naar Berlijn te rijden, was al dood op het moment van de aanslag. Hij was net buiten Berlijn, aan de oever van de Spree, al doodgeknald door Amri. Dat blijkt uit een kogelhuls die gevonden werd in Spreeufer.

Na die moord bezocht Amri eerst nog een moskee, om vervolgens twaalf mensen dood te rijden op de kerstmarkt in Berlijn.

Lichaam nog steeds in Monza

Het lichaam van Amri bevindt zich nog steeds bij de onderzoeksinstanties in Monza. Tot dusver heeft niemand het lijk opgeëist, ook niemand van de familie, meldde het nieuwsagentschap ADN Kronos woensdag onder aanhaling van de autoriteiten. Het lichaam van de Tunesiër zou nog verder onderzocht worden, bijvoorbeeld om na te gaan of hij niet onder invloed was van drugs.

Amri bracht twee uur door in Brussel Noord na aanslag
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees