Brailletablet moet boeken toegankelijker maken voor blinden

Brailletablet moet boeken toegankelijker maken voor blinden

Boeken in brailleschrift zijn vaak vier tot vijf keer dikker dan gewone boeken Foto: AP

De Brailleliga hoopt dat blinden en slechtzienden binnenkort gebruik kunnen maken van tablets met brailleschrift, die zich momenteel nog in de ontwikkelingsfase bevinden. Dat zegt de organisatie woensdag naar aanleiding van de Wereldbrailledag.

Die wordt ieder jaar gevierd op 4 januari, de verjaardag van de uitvinder van het brailleschrift Louis Braille. In Brussel was Manneken Pis woensdag daarom verkleed als blinde schooljongen met een blindengeleidehond.

Het brailleschrift bestaat al ruim 200 jaar en is nog altijd het enige “ongeëvenaarde en universele” schrift voor blinden, zegt Nathalie Danjou van de Brailleliga.

Maar toch zijn er ook beperkingen: boeken in braille zijn vier tot vijf keer dikker dan boeken geschreven in het gewone alfabet en er komt ook veel meer bij kijken om ze te maken. Daardoor zijn slechts ongeveer vijf procent van de boeken op de markt beschikbaar in braille.

Een soort van e-reader met braillepinnetjes die omhoog komen om de juiste letter weer te geven, moet daar binnenkort verandering in brengen. Ondertussen biedt de Brailleliga op zijn website al drie jaar lang een catalogus van ongeveer 15.000 audioboeken aan. Voorlopig bestaat die onlinebibliotheek echter enkel uit Franstalige werken.

Corrigeer

NIEUWS